Kål i Slottsparken
I 2016 dyrket vi erter og bønner i Slottsparken. I år har 48 sorter kål overtatt det 30 meter lange bedet. Grønnsakene blir høstet etterhvert som de modnes, og overlatt til Slottets kjøkken.
8. september 2017

Kål har trolig vært dyrket i Norge siden vikingtiden. Historisk sett har hodekål vært blant de viktigste grønnsakene i Norge, og fra slutten av 1890-årene ble det lagt stor innsats i å frambringe nye sorter hodekål. Den danske sorten ‘Amager hvitkål’ regnes som "de norske kålsorters mor". I 2017 dyrkes 2-3 norske sorter innen økologisk produksjon.

Bedet i Slottsparken har både hodekål, rosenkål, salatkål, spisskål, rødkål, savoykål, palmekål og grønnkål. Brokkoli, mangold, kålrot, neper og løk har også fått plass. Etter hvert som avlingen blir moden, blir det overlevert til Slottets kjøkken.

Ulike sorter
Ni ulike rosenkålsorter, åtte grønnkålssorter, fire løksorter, fem hodekålsorter, fem kålrotsorter, fem nepesorter, tre mangoldsorter og ni salatkålsorter er å finne i grønnsaksbedet i Dronningparken.

Her er litt mer informasjon om noen av hovedtypene:
Rosenkål
Rosenkål har en opptil en meter høy stengel med bladrosett i toppen. I bladhjørnene utvikles valnøttstore hoder («roser»), som er det matnyttige produktet. For brokkoli og blomkål er det derimot blomsterstanden vi spiser, og for knutekål den oppsvulmede stengelen.

Grønnkål
Grønnkål har lang tradisjon i Norge. Impulser fra andre lands kjøkken inspirerer til bruk av flere typer grønne blad, som salatkål og mangold. Mange av nykommerne fra Asia, som paksoi og tatsoi, er langdagsplanter og egner seg godt for dyrking fra begynnelsen av august.
Rotfrukt og løk
Rotfrukter har vært å finne på norske bord i uminnelige tider og kålrot og mainepe, som dyrkes her, er stadig like populære.
Løk i ulike varianter er en kjær grønnsak verden over. Andre vekster trives godt ved siden av løk i grønnsakhagen. Hos oss er de plassert sammen med ulike grønnkålsorter.
Beskyttet med insektsnett
Mange insekter er sultne på kålplanter. Derfor har kålbedet vært beskyttet med et finmasket insektsnett gjennom hele sommerens vekstsesong, unntatt når det ble jobbet i åkeren. Dermed unngår vi å bruke kjemiske plantevernmidler. Nå er imidlertid bedet "avduket" og forbipasserende kan glede seg over de mange flotte vekstene.

Slottsgartneriet dyrker etter økologiske prinsipper og følger rådene fra Norsk Institutt for Bioøkonomi (NIBIO).

Slottsparken
Fakta om Slottsparken
Størrelse: 220 dekar
Omfatter omlag 1100 trær.
Slottsparken ble anlagt mellom 1824 og 1860, parallelt med Slottet som sto ferdig i 1849. Den eldste delen av parken kalles "Dronningparken" og har en historie som park helt tilbake til 1751.
Slottsparken har tre vannspeil på ca. 5200 kvadratmeter. De rommer ca. fem millioner liter vann. En del av Slottsparken er omlagt til blomstereng. Arealet tilsvarer seks fotballbaner.
Åpningstider
Det aller mest av Slottsparken er åpen hele døgnet, hver dag.
Dronningparken er åpen fra 18. mai til 1. oktober, fra 07.00 om morgenen til 20.00 om kvelden.

Slottsparken på Facebook og Instagram
Slottsparken i sosiale medier
Slottsparken har sin egen side på Facebook og Instagram. Her finner du bilder av parken gjennom årstidene, innblikk i parkens historie, informasjon om nye planer og pågående arbeider.
Sidene passer for alle som er glad i Slottsparken, har interesse for hvordan en slik stor bypark drives - eller er glad i blomster og trær generelt.