Hopp til innholdet

Mat fra havet

I kveld er Hans Majestet Kongen til stede under konferansen «Mat fra havet – Norges muligheter» i regi av Det Norske Vitenskaps-Akademi.

30. januar 2013

Kong Harald (Arkivbilde, foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix)

Havbruk og sjømat er en av Norges tre viktigste næringer, og konferansen i kveld tar for seg ulike aspekter av dette, som kommende forskningsbehov, økologiske prinsipper og hvilke muligheter som finnes for matproduksjon til havs.

Næringen vokser i størrelse. I en rapport som legges fram i kveld, konkluderer Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab og Norges Tekniske Vitenskapsakademi med at den marine verdiskapningen basert på produktive hav i 2050 vil være i overkant av 500 milliarder kroner. Det tilsvarer seks ganger dagens nivå.

Et langvarig engasjement

Kong Haralds besøk i kveld føyer seg inn i en lang rekke besøk til foredrag og andre arrangementer ved Vitenskaps-Akademiet de siste årene. Kongens interesse viderefører en tradisjon fra Kong Olav og Kong Haakon. Da Kong Haakon døde i 1957 hadde han deltatt på 73 møter i Akademiet, og Kong Olav fulgte opp tradisjonen med å være til stede, særlig på årsmøtene.

Kongen er ærespreses i Det Norske Vitenskaps-Akademi, slik Kong Olav og Kong Haakon også var. Kong Harald har vært ærespreses siden 18. januar 1991, dagen etter Kong Olavs bortgang.

Mat fra havet

Kong Harald (Arkivbilde, foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix)