Hopp til hovedinnhold

Kronprinsesse Märtha

Kronprinsesse Märtha ble født som norsk-svensk prinsesse i Stockholm 28. mars 1901. Hun var datter av Prins Carl av Sverige og Prinsesse Ingeborg av Danmark. Hennes fulle navn var Märtha Sofia Lovisa Dagmar Thyra.

Prinsessen forlovet seg med sin fetter, daværende Kronprins Olav, under OL i Amsterdam i 1928. Alliansen ble svært godt mottatt og sett som et symbol på at sårene etter unionsoppløsningen nå var leget. Til tross for de åpenbare dynastiske fordelene, var det aldri tvil om at det var en union basert på følelser, ikke politikk.

Forlovelsen ble kunngjort 14. januar 1929 og 21. mars sto bryllupet. Foto: Det kongelige hoffs fotoarkiv.

Kronprins Olav og Prinsesse Märtha giftet seg i Vår Frelsers kirke (nå Oslo domkirke) 21. mars 1929. Fra denne dagen og fram til sin død i 1954 var hun Norges Kronprinsesse.

Norges Kronprinsesse

Kronprinsesse Märtha hadde stor arbeidskapasitet og et åpent, vinnende vesen, og hun ble snart en populær og respektert representant for Kongehuset. Hun hadde en rekke representasjonsoppgaver, og holdt også flere taler – noe som ikke var vanlig blant Kongehusets kvinner på denne tiden.

Kronprinsesse Märtha taler i radio for første gang i januar 1940. Foto: NTB / Scanpix

Kronprinsparet bodde på Skaugum gård i Asker, en bryllupsgave fra Fritz Wedel Jarlsberg. Kronprinsesse Märtha deltok aktivt i planleggingen av den gjenreiste bygningen etter at Skaugum brant ned i 1930.

Kronprinsparet fikk tre barn. Prinsesse Ragnhild ble født i 1930, Prinsesse Astrid i 1932 og Prins Harald i 1937. Prinsen var den første tronarvingen født i Norge på 567 år.

Etter Dronning Mauds død i 1938 ble Kronprinsessen landets førstedame.

2. Verdenskrig

Da Tyskland angrep Norge 9. april 1940, klarte Kongefamilien, Regjeringen og de fleste av stortingsrepresentantene å forlate Oslo før de tyske troppene rykket inn. Kronprinsesse Märtha og de tre barna dro over grensen til Sverige samme natt. Den 12. august reiste de videre til USA, på invitasjon fra Franklin D. Roosevelt.

En rastepause på flukten gjennom Finland 13. august til 15. august 1940. Foto: De kongelige samlinger

Kronprinsparet hadde blitt nære venner med det amerikanske presidentparet under et lengre besøk i USA sommeren 1939. Kronprinsesse Märtha arbeidet utrettelig for norske interesser, og hennes vennskap med presidentparet bidro til å gi henne gjennomslag. Hun deltok på en lang rekke områder, fra offisielle besøk, foredrag og taler, til hjelpesendinger og flyktningearbeid.

Kronprinsesse Märtha og USAs president Franklin D. Roosevelt under hans berømte tale "Look to Norway". Foto: Royal Norwegian Information Service, De kongelige samlinger

Kronprinsessen vendte tilbake til Norge sammen med barna og Kong Haakon, 7. juni 1945. Hun ble møtt med stor varme – hennes store innsats under krigen hadde gjort henne enda mer populær blant folket hjemme.

Krigsårene 1940-1945

Etterkrigstiden

Kong Haakons sviktende helse gjorde at Kronprinsparet overtok flere representasjonsoppdrag. Kronprinsessen påtok seg stadig flere oppgaver, og holdt selv nyttårstalene i 1946 og 1950.

Kronprinsesse Märtha ved åpningen av Rikshospitalets barneklinikk i 1950. Foto: NTB

Kronprinsessens helse var imidlertid heller ikke god. Det var et slag for Kronprins Olav og familien da Kronprinsesse Märtha døde 5. april 1954.

Hun ble aldri dronning, men Oslos biskop, Johannes Smemo, oppsummerte hennes stilling slik: ”Dronningsetet i våre sinn har hun lenge hatt og det skal hun aldri miste.”

Bisettelse

Kronprinsesse Märtha ble begravet 21. april 1954, i Det Kongelige Mausoleum på Akershus slott.

21.09.2020

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook