Hopp til hovedinnhold

Hva er det som driver oss?

Menneskelig drivkraft ligger bak all fremgang, mener H.K.H. Kronprinsen. Ålesundsregionen opplever utfordrende tider, men viser også stor drivkraft. Det er her SIKT2016 finner sted.

25.10.2016

Boyan Slat vil rydde all plasten i verdenshavene. Hurtigrutens konsernsjef vil sette ny kurs for nasjonalskatten. Ole Gunnar Solskjær vil utvikle nye talenter. Frank Mugisha jobber for homofile og lesbiskes rettigheter i Uganda. Det er stor bredde blant foredragsholdere på SIKT2016, men de har en ting til felles. De har drivkraft. Og drivkraft er for årets SIKT, konferansen som samler 200 unge ledere og talent til samtaler på tvers.

Tror på kraften i å møtes

Kronprins Haakon var en av de første til å holde innlegg for årets SIKT-deltakere. Han pekte på at SIKT først og fremst er en arena for diskusjon på tvers og en møteplass for flinke ledere og talent i alderen 20-40 år som vil bidra til samfunnet.

- Jeg tror på kraften i å møtes på tvers. Mange av utfordringene Norge og verden står overfor i dag kan best løses om vi tenker sammen, sa Kronprinsen.

Kronprinsen forklarte også bakgrunnen for at nettopp drivkraft ble tema:
- Vi har valgt temaet drivkraft blant annet fordi menneskelig drivkraft ligger bak all utvikling og all fremgang, forklarte han.

Drivkraft

I dag fikk deltakerne på SIKT muligheten til å høre et bredt utvalg foredragsholdere snakke om hva som driver dem.

Å rydde all plast i verdenshavene

22 år gamle Boyan Slat har imponert en hel verden med sin oppfinnelse og sitt mål om å rydde all plasten i verdenshavene. I samtale med Kronprinsen på scenen fortalte han hvordan han hadde en drøm og en god idé, men ikke var sikker på hvordan han skulle få det til. Det vet han nå. Ocean Cleanup som Slat nå leder, har mer enn 50 ansatte. Et av hans råd til deltakerne er at man aldri må være redd for å feile.

Ny kurs for en nasjonalskatt

Å ta over en nasjonalskatt som Hurtigruten for så å sette selskapet og skipene på en ny kurs, har vært krevende for konsernsjef Daniel Skjeldam. Han fortalte om det han selv kalte for en knalltøff omstilling med å modernisere både driften og produktet Hurtigruten.

- Å skape endringer i samfunnet- eller en bedrift som Hurtigruten - krever at noen tar den oppgaven og står i stormen. Går ut av komfortsonen og tar støyten, sa konsernsjefen som nå har et vesentlig mye bedre resultat å vise til enn før han tok over jobben.

Å styrke lesbiske og homofiles rettigheter 

Det manglet ikke på engasjement fra den foredragsholderen som hadde den lengste reiseveien til Ålesund. Frank Mugisha, Executive Director i SMUG, hadde kommet helt fra Uganda for å dele historien om hvordan han med livet som innsats jobber for å styrke lesbiske og homofiles rettigheter i det afrikanske landet. Mugisha fortalte hvordan han hele tiden møter homofile og lesbiske som har blitt utsatt for vold, tortur og diskriminering, og om unge mennesker som har blitt utstøtt av sin egen familie. For han er det nettopp dette som driver ham videre.

Å utvikle nye spillere 

For Ole Gunnar Solskjær har det alltid vært viktig å yte maksimalt, og mener at man ikke blir en god fotballspiller om man ikke er skikkelig sta. Salen fulgte nøye med da den tidligere fotballproffen fortalte om hvordan han på Old Trafford gikk inn i sin egen boble når det virkelig gjaldt. Som manager for Molde FK er han fortsatt opptatt av å score mål, men først og fremst å utvikle nye spillere.

- Hvis vi tar utgangspunkt i Molde, så er drivkraften min å få se spillerne utfolde seg. Jeg har så lyst til å se en av dem spille for Manchester United. Drivkraften min er å se spillere som lykkes i utlandet, slik som jeg også fikk sjansen til, fortalte han i samtalen med SIKT-deltaker Marius Joner.

Driver gammel arv  

Flere av deltakerne fikk også komme opp på scenen å fortelle om hva som driver dem. En av dem var 31 år gamle Mats Hegg Jacobsen som sa opp toppjobben som transportsjef i Tollpost Globe for å flytte hjem til Tromsø og bli gårdbruker. I fjor ble han kåret til årets unge bonde.  

- Jeg er en ny bonde som driver en gammel arv. Jeg ser at det jeg gjør har en verdi. Dette har en drivkraft, sa han til de andre deltakerne.  

Promoterer norsk næringsliv

Kongehuset støtter opp om norsk næringsliv. Hvert år gjennomføres en rekke bedriftsbesøk samtidig som Kongehuset arbeider med å promotere norsk næringsliv i utlandet gjennom statsbesøk og andre offisielle oppdrag utenfor landets grenser. Kronprinsen hadde lenge et ønske om å gjøre mer, noe annerledes. Svaret ble SIKT, som nå arrangeres for fjerde gang.

- Vi hadde lyst til å se om det var mulig å få til noe mer. Og noe av det vi driver med er å skape møteplasser. Dette tro jeg på. Og vi så at det var mange konferanser, men at det var få konferanser for flinke folk i alderen 20-40. Derfor kom vi opp med SIKT. Her har vi med alt fra årets bonde til flinke ledere i næringsliv og organisasjonsliv, forklarte Kronprinsen til pressen som hadde møtt frem i Ålesund. 


SIKT avsluttes i kveld med middag der lokale råvarer og lokal underholdning står på menyen. Vil du vite mer om deltakerne på SIKT? Foredragsholdere og deltakeroversikt er tilgjengelig via pekerne, sammen med litt statistikk.

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook