Hopp til hovedinnhold

Har brutt ned tabuer i 30 år

Støttesenter mot incest markerte i dag 30 års drift med et festmøte i Oslo rådhus. Her fikk H.M. Dronningen møte brukere av senteret.

27.10.2016

SMI Oslo er blant de første i Norge til å løfte frem problematikken rundt seksuelle overgrep mot barn og har jobbet kontinuerlig med å bryte ned tabuer . Mottoet deres er at «incest skal tales i hjel – ikke ties i hjel».

Dronningen fikk møte noen av brukerne og overvar festmøtet i rådhuset sammen med ordfører Marianne Borgen, barne- og likestillingsminister Solveig Horne og helse- og omsorgsminister Bent Høie.

- Incest og seksuelle overgrep er noe som ingen skal oppleve. Likevel ser vi at det skjer. Tusen takk for arbeidet dere gjør med et tema som mange ikke tør å snakke om, sa Horne i sin hilsen.

Også helseminister Høie ga ros til senteret.

- Hjem skal være det beste stedet å komme, men for noen er hjem det verste. Dere har blitt et godt hjem for mange som har det vondt, sa ministeren.

Jobber mot skammen

Daglig leder Marta Trzicinska sier samfunnet har endret seg mye på 30 år når det gjelder åpenheten rundt incest, men at det fortsatt er et skambelagt tema for mange.

- «Vi er redde for å bli sett, men samtidig er det det vi lengter aller mest etter», sa Trzicinska da hun referte til hva en av brukerne hadde sagt om incestofres situasjon.

 Noen av senterets brukere hadde også møtt opp personlig for å dele sine tanker om betydningen av 30-årsjubilanten.

- Støttesenteret mot incest i Oslo er både et sorgens og et gledens hus. Sorg fordi det faktisk er behov for et slikt sted. Glede fordi vi tross alt kan finne fellesskap og le sammen, sa en av dem.

Hjelp til selvhjelp

Støttesenter mot incest Oslo ble etablert av Marianne Lind og Inger Gilje i 1986 og tilbyr i dag fellesskap til sine brukere. Samtidig lener de seg på «hjelp til selvhjelp»-prinsippet, nemlig at hver enkelt har mulighet til å ta kontroll over sitt eget liv. Brukerne kan benytte seg av blant annet «åpent hus», temakvelder, sommerleir og advokatbistand.

I dag finnes det 22 sentre i Norge som jobber med incestrelaterte temaer. De hadde over 20 000 besøkende i fjor.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook