Hopp til hovedinnhold

I Punta Arenas

Etter en dag på reise har Kongeparet kommet til Punta Arenas, helt sør i Chile. Havnebyen ligger ved bredden av Magellanstredet, og er blant annet utgangspunkt for ekspedisjoner til Antarktis.

30.03.2019

Punta Arenas er den sørligste byen i verden med over 100 000 innbyggere. Før Panamakanalen ble åpnet i 1914, var dette den viktigste havnen for dem som ville seile mellom Stillehavet og Atlanterhavet. 

Punta Arenas er base for ekspedisjoner til Antarktis, og nettopp Antarktis var temaet for seminaret først på programmet under Deres Majesteter Kongen og Dronningens besøk i byen. 

Kunnskap om Antarktis

Norge og Chile har både felles interesser og historie i Antarktis. Dagens seminar tok opp viktige spørsmål som klimaendringer, bærekraftig forvaltning og vern. Kong Harald åpnet seminaret. Havet kan bidra med både mat og energi til jordens voksende befolkning - forutsetningen er at vi forvalter ressursene på en bærekraftig måte, påpekte Kongen.

"The growing population of our planet will need more food, minerals, energy and medicines. The oceans could hold the answer to many of these challenges if we manage them sustainably."

Norske og chilenske forskere har nylig vært sammen på tokt med forskningsfartøyet "Kronprins Haakon", og en film fra ekspedisjonen ble vist under seminaret. Oppdraget var å kartlegge krillbestanden i Sørishavet. Kunnskapen er viktig for forvaltningen av ressursene i havet, samtidig som forskning i Antarktis bidrar til kunnskap om globale klimaendringer.

Kong Harald åpnet norsk-chilensk seminar om Antarktis. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Effektene av global oppvarming vises raskere og mer tydelig i Arktis og Antarktis enn i andre deler av verden. Forskning i Antarktis kan derfor gi verdifull innsikt og forståelse, understrekte Kongen.

Det er ikke lenge siden "Kronprins Haakon" forlot beddingen som et av verdens mest avanserte forskningsskip. Skipet er bygget for å samle data om miljøtilstanden i polområdene, og har svært avansert utstyr og 14 laboratorier om bord. 

Velkomstseremoni 

Etter åpningen av seminaret, ble Kongeparet ønsket offisielt velkommen til Punta Arenas med både nasjonalsanger og tradisjonell sang og dans. Seremonien fant sted på byens sentrale plass der det også var møtt fram demonstranter som ønsket å protestere mot norsk fiskeoppdrett. Kongen og Dronningen stanset opp og snakket med demonstrantene.

Kongen og Dronningen stanset for å snakke med chilenere som demonstrerte mot lakseoppdrett. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

Seremonien fant sted ikke langt fra det store monumentet over sjøfareren Ferdinand Magellan. Magellan var den første som seilte fra Europa til Asia gjennom stredet som senere ble oppkalt etter ham. Begivenheten fant sted i 1520, og forberedelsene til det store jubileet er i gang.  

Ordføreren i Puntas Arenas, Claudio Radonich fortalte Kongen og Dronningen om statuen, før han ledsaget Kongeparet til rådhuset hvor Kongeparet ble overrakt byens nøkler.

Det er vanlig for besøkende til Punta Arenas å berøre tærne på en av figurene på Magellan-statuen... Foto: Tom Hansen, Hansenfoto.no

På kafé 

Etter den høytidelige nøkkelseremonien, tok ordføreren Kongeparet med på en liten gatevandring i Punta Arenas. Spaserturen gikk blant annet til den fargerike kaféen Kiosko Roca, som serverer "picados" - små ostesmørbrød og andre spesialiteter som er typiske for området. Stedet er et samlingspunkt for byens befolkning, og har ligget her siden 1950-tallet. 

Kongeparet på Kiosko Roco. Foto: Tom Hansen, Hansenfoto.no

Satellittpark

Satellitter er viktige verktøy i forskningen. Det norske selskapet KSAT har hovedkontor i Tromsø og satellittstasjoner på 21 ulike steder verden over. En av stasjonene ligger i Punta Arenas, og Kongeparet besøkte satellittstasjonen i ettermiddag. Stasjonen ble åpnet av Beate Stirø, Norges ambassadør til Chile, i 2017 og har en viktig strategisk plassering. Ikke minst samarbeider stasjonen med den norske forskningsstasjonen Troll i Dronning Maud Land - en annen viktig bidragsyter til kunnskapen om arktiske forhold.

Stasjonen i Puntas Arenas vokser, og i dag besøkte Kongen og Dronningen en av stasjonens fem nye antenner. Rolf Skatteboe, som er administrerende direktør i KSAT, orienterte om virksomheten og om det viktige samspillet mellom nord og sør - mellom Norge og Chile, Antarktis og Svalbard. 

Kong Harald foretok den offisielle åpningen av de nye antennene på anlegget til KSAT. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Kong Harald fikk æren av å foreta den offisielle åpningen av de nye antennene. De er allerede tatt i bruk, blant annet til å avsløre ulovlig fiske i havet utenfor Chile og Peru. Kongeparet signerte også det som skal bli en bronseplakett på stedet.

Båttur på Magellanstredet

Allerede i dag morges sa Kongen seg imponert over utsikten til Magellanstredet. Som polarentusiast og seiler hadde han sett spesielt fram til å besøke Punta Arenas. Magellanstredet skiller det søramerikanske fastlandet fra Ildlandet. Stredet er vanskelig å navigere, men var likevel lenge en sikrere rute mellom Stillehavet og Atlanterhavet for skip som ønsket å unngå å runde værharde Kapp Horn. 

Kongeparet avsluttet programmet i Punta Arenas med en båttur på Magellanstredet. Foto: Tom Hansen, Hansenfoto.no

Om kvelden fikk Kongen og Dronningen anledning til å oppleve Magellanstredet fra dekket på en katamaran. De var også så heldige å få se hval på turen.

 
I morgen, søndag, avslutter Kongeparet statsbesøket til Chile. Det skjer i Puerto Williams - verdens sørligste tettsted. 

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook