Hopp til hovedinnhold

Dronningen åpnet nordisk kunstutstilling

Hennes Majestet Dronningen åpnet torsdag den nordisk-samiske kunstutstillingen i den nordiske paviljongen ved den store markeringen av moderne kunst i Italia – Veneziabiennalen.

21.04.2022

Det er tre samiske kunstnere fra Norge, Sverige og Finland som er valgt ut til å vise sin kunst i utstillingen «The Sámi Pavilion» – «Den samiske paviljongen».

Historisk begivenhet

I år er det første gang samiske kunstnere representerer nordisk regionalt samarbeid i den nordiske paviljongen, gjennom tre samiske kunstnere fra finsk, norsk og svensk side av Sápmi.

Dronningen får en omvisning i "The Sámi Pavilion". For første gang blir kun samiske kunstnere presentert i en nasjonal paviljong på Veneziabiennalen. Foto: OCA / Marta Buso

De utvalgte kunstnerne – finske Pauliina Feodoroff, norske Máret Ánne Sara og svenske Anders Sunna – har bakgrunn fra reindriftsfamilier og har en sterk politisk aktivisme i sine verk. Kunstnerne problematiserer spørsmål omkring selvbestemmelse, identitet, klimaendringer, avskoging samt retten til land og vann.

Dronning Sonja står i utstillingen sammen med kunstnerne, kuratorer og kunstnernes mentorer. I tråd med samiske tradisjoner, hvor de eldre i samfunnet videreformidler kunnskap til de yngre, har kunstnerne fått individuell veiledning fra eldre og kunnskapsrike samer. De tre eldre er to professorer og en reindriftsutøver. Foto: Guri Varpe, Det kongelige hoff

Utstillingen «The Sámi Pavilion» viser urfolks bidrag til samtidskunsten og viktigheten av kunstnerisk ytringsfrihet, mangfold og egenart.

– Blir minnet på hvor viktig kunst og kultur er

Etter en omvisning i paviljongen, der kunstnerne og kuratorene presenterte sin verk, åpnet Dronning Sonja utstillingen.

I talen la Dronningen vekt på viktigheten av kunst og kultur i en tid der frihet og demokrati er under angrep i Europa på en måte som vi ikke har sett siden andre verdenskrig. Dronningen benyttet anledningen til å uttrykke støtte til det ukrainske folket i kampen mot Russlands invasjon.

Dronningen understreket også gleden over å åpne årets utstilling og feire samisk samtidskunst.

– Kunstnernes arbeider viser tema som urfolk over hele verden står overfor, som klimaendringer, avskoging og kamp for å beholde sin egen identitet, sa Dronningen i sin åpningstale.

Les hele talen her.

Fra åpningen av den samiske paviljongen. Foto: OCA / Marta Buso

Den 59. kunstbiennalen i Venezia

Dronningen besøkte også den danske, canadiske og britiske kunstpaviljongen, og i kveld deltar hun på en mottakelse som sametingspresidentene i Norge, Sverige og Finland, og det norske Office for Contemporary Art (OCA) inviterer til.

Kunstbiennalen i Venezia er en av verdens viktigste møteplasser for samtidskunst. Biennalen startet opp i 1895 og er verdens eldste kunstbiennale. Den er i dag anerkjent som en av de mest prestisjefylte kulturinstitusjonene i Italia og globalt.

De nordiske landene har hatt en fast paviljong i Venezia siden 1962. Den nordiske paviljongen, som er designet av den norske arkitekten Sverre Fehn, feirer i år 60-årsjubileum.

Utstillingene i den nordiske paviljongen er et felles prosjekt mellom Moderna Museet i Sverige, Kiasma i Finland og norske OCA. Institusjonene bytter på å produsere utstillingene i den nordiske paviljongen.

Den nordiske paviljongen i Venezia feirer 60 år. Foto: OCA / Marta Buso 

Tre norske kunstnere

I årets hovedutstilling på Veneziabiennalen, som heter «The Milk of Dreams», er tre norske kunstnere representert. Kunstnerne Liv Bugge, Sandra Mujinga og Aage Gaup (1943 - 2021) er valgt ut til å vise kunstverkene sine her, sammen med svensk-samiske Britta Marakatt-Labba.

Dronningen fikk fredag en omvisning i hovedutstillingen. Underveis i utstillingen møtte Dronningen tre av de fire kunstnerne, samt Eva Skals Johnskareng, datter av Aage Gaups kone, som alle ga en orientering om kunstverkene de stiller ut.

Dronning Sonja får en orientering om verkene av kunstneren selv, Britta Marakatt-Labba. Foto: Guri Varpe, Det kongelige hoff

Det nye Nasjonalmuseet

Under besøket ble det arrangert en mottakelse i regi av Nasjonalmuseet og Utenriksdepartementet, der også Dronningen deltok. Mottakelsen ble arrangert for å bidra til å skape oppmerksomhet om åpningen av det nye Nasjonalmuseet i juni.

Nasjonalmuseet skal gjennom samarbeid med andre store museer bringe norsk kunst ut i verden og verdenskunst til Norge.

 

Først publisert: 21. april 2022
Oppdatert: 22. april 2022

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook