Hopp til hovedinnhold

Åpnet verdens første saltkraftverk

I dag åpnet Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsessen prototypen på verdens første saltkraftverk. Anlegget produserer strøm ved å utnytte energien som oppstår når ferskvann og sjøvann blandes, og har vakt internasjonal oppmerksomhet.

24.11.2009

Anlegget ligger på Tofte i Hurum, og er en prototyp som først og fremst skal brukes til testing og utvikling. På sikt er målet å bygge et kommersielt saltkraftverk og gi et vesentlig bidrag til miljøvennlig kraftproduksjon internasjonalt. Saltkraft er en fornybar og utslippsfri energikilde, og kan i prinsippet bygges alle steder der ferskvann renner ut i havet.

Åpningen

Både olje- og energiminister Terje Riis-Johansen og Bellonas Frederic Hauge holdt innlegg, før Kronprinsesse Mette-Marit foretok den offisielle åpningen av anlegget med å starte turbinen.

Kronprinsessen ble vist omkring i lokalene av Statskrafts Stein Erik Skilhagen, og avsluttet rundturen med en kopp te - brygget med strøm fra saltkraft, selvsagt.

Stort potensial

I Norge er potensialet for saltkraft beregnet til 12 Twh årlig, noe som tilsvarer 10 prosent av vårt samlede kraftforbruk. Globalt anslås potensialet til 1600-1700 TWh per år – tilsvarende 50 prosent av den samlede kraftproduksjonen i EU.

Hvordan fungerer det?

I saltkraftverket føres ferskvann og sjøvann inni hvert sitt kammer, adskilt med en kunstig membran. Saltmolekylene i sjøvannet trekker ferskvannet gjennom membranen, slik at trykket på sjøvannsiden øker. Trykket tilsvarer en vannsøyle på 120 meter, eller en betydelig foss, og kan utnyttes i en turbin som lager strøm.

Statkraft

Statkraft, som står bak saltkraftprototypen, er størst i Europa innen fornybar energi. Konsernet produserer og utvikler vannkraft, vindkraft, gasskraft og fjernvarme. Statkraft har forsket på saltkraft siden 1997 og har utviklet prototypen i samarbeid med forsknings- og industrimiljøer i flere land.

(Kilde: Statkraft)

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook