Besøkte grønnsaksbønder i Stokke
Jordbruk er viktig i Vestfold og Telemark, og koronapandemien har hatt store konsekvenser. – Jeg er imponert over hvordan bransjen turte å satse da alt var usikkert, sa Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen i dag.
9. september 2020

I dag kom Kronprins Haakon på besøk til et grønnsakspakkeri og to gårder i Stokke. Han ønsket å høre hvordan landbruksnæringen har opplevd koronasituasjonen.
– Det har vært veldig spennende, sa Kronprins Haakon på et avsluttende pressemøte i ettermiddag.

– Jeg er imponert over hvordan bransjen turte å satse selv om mye var usikkert i mars og april. De klarte å løse utfordringene underveis, og nå virker det heldigvis som om salget av mange produkter har gått bra. Men vi må ta høyde for at det kanskje ikke har kommet alle i bransjen til gode, understreket Kronprinsen.
Mangel på arbeidskraft
Kronprins Haakon ankom Sandefjord med Kongeskipet Norge, og fra Sandefjord havn gikk turen til Bjertnæs & Hoel grønnsakspakkeri på Borgeskogen.
Hos Bjertnæs & Hoel dyrkes det salat og poteter. Åsmund Bjertnes fortalte Kronprinsen om bedriften og hvordan pandemien har påvirket dem.

Familiebedriften har ansatte fra flere land, ikke minst kommer mange arbeidere fra Polen og Vietnam. Rett før salaten skulle i jorda i mars, stengte grensene og bedriften måtte erstatte halve arbeidsstyrken. Men mange av de faste sesongarbeidere fra Polen nådde fram. De kom seg raskt på fly, gikk i karantene - og kom tidsnok til å få plantet salaten.
Kronprins Haakon fikk en omvisning i grønnsakspakkeriet. Der fortalte Mart Kamping om produksjonen av poteter, og hvordan de blir vasket, polert og sortert før pakking.
Oppsving for lokal mat
Ute på et jorde i Stokke ventet grønnsaksprodusent Per Erik Rosnes. Bonden dyrker økologisk både rødbeter, gulrot, kål, grønnkål, brokkoli, sellerirot, kålrot, pastinakk, poteter, squash, løk og purre, og innhøstingen er i full gang.

Også her hadde det å skaffe nok folk bydd på store utfordringer, kunne Rosnes fortelle. Men parallelt har det også blitt større oppmerksomhet på kortreist mat - på det vi kan dyrke selv i Norge og ikke må importere.

Kronprinsen fikk også en omvisning på Vølen gård av Ane Hjertland Holt og Edvard Freberg. Ekteparet ga et innblikk i utfordringer under pandemien og innsatsen som legges ned for å sikre trygg og god mat til forbrukerne.

Besøket ble avsluttet i hagen på Vølen, der Kronprins Haakon fikk møte flere representanter for landbruksnæringen i Vestfold og Telemark. Kronprins Haakon sa seg imponert over høy kompetanse og yrkesstolthet der det er stort fokus på kvalitet og utvikling.
Vestfold og Grenland er størst i Norge i antall dekar grønnsaker. 20 prosent av Vestfolds areal er dyrket mark.
Videre mot Flekkefjord
Etter besøkene i Stokke vendte Kronprinsen tilbake til Kongeskipet som lå ved kai i Sandefjord. Nå går turen videre til Flekkefjord i Agder.

I løpet av to uker besøker Kronprins Haakon seks fylker langs kysten for å møte mennesker og miljøer, lytte til deres erfaringer og lære om utfordringene de har møtt etter at pandemien traff landet i mars.
Turen startet tirsdag med besøk til Indre Østfold.
Korona: Stokke







