Hopp til innholdet

Kortreist kål til Stortingsmiddagen

Klokken 20.00 i kveld går den årlige Stortingsmiddagen av stabelen. Menyen avsløres ikke før gjestene går til bords - men én ting er sikkert: Det blir kål fra Slottsparken som tilbehør.

26. oktober 2017

Gartnerne kunne overrekke flott grønnkål og rosenkål til Slottets kjøkkensjef. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

I går høstet Slottets gartnere kål til bruk under årets Stortingsmiddag. Det skal en del til når man er 217 til bords - men så har da også et 30 meter langt bed en del å by på.

Ni ulike rosenkålsorter, åtte grønnkålssorter, fire løksorter, fem hodekålsorter, fem kålrotsorter, fem nepesorter, tre mangoldsorter og ni salatkålsorter har vært å finne i grønnsaksbedet i Dronningparken. Etter hvert som avlingen har blitt moden, har det blitt overlevert til Slottets kjøkken.

Gartnerne kunne overlevere flott kål til kjøkkenet - dyrket noen meter utenfor døren. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff.


Denne gangen var bestillingen fra kjøkkenet klar: Grønnkål og rosenkål skal på bordet i kveld.

Norsk og kortreist

Det er ofte norske råvarer i bunnen når det inviteres til gallamiddag på Slottet. Særlig hyggelig er det å kunne by gjestene på egen produksjon. Plommer fra Bygdø kongsgård er gjengangere på menyen, og i veksthusene i Slottsparken dyrkes både grønnsaker og krydderurter - i tillegg til tusenvis av blomsterplanter.

Kveldens fulle meny blir offentliggjort når gjestene går til bords klokken 20.00 i kveld.

Grønnsakbedet i Slottsparken

Det var i fjor det store grønnsaksbedet i Slottsparken ble etablert. FN hadde utropt 2016 til belgfruktens år, og Slottsgartneriet anla et eget bed for anledningen: 30 meter langt og med nærmere 70 ulike arter erter og bønner.

Det var så vellykket, at grønnsaksbedet ble videreført - denne gangen med kål.

Stortingsmiddagen 2017: Kål

Kålbedet i Dronningparken rommer 48 ulike sorter. Foto: Nina Ilefeldt, Det kongelige hoff
Det er flere sorter rosenkål i bedet. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff
Kål til Stortingsmiddagen! Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff
Slottsgartneriets Thor Johansen høster brokkoli til Slottets kjøkken. Foto: Nina Ilefeldt, Det kongelige hoff
Gartnerne kunne overrekke flott grønnkål og rosenkål til Slottets kjøkkensjef. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff