Hopp til hovedinnhold

Vellykket operasjon av Hans Majestet Kongen

Hans Majestet Kongen ble i dag hjerteklaffoperert ved Rikshospitalet. Operasjonen var vellykket, og Kongens tilstand er god.

Kongen var våken under operasjonen, og inngrepet ble utført via lysken med lokalbedøvelse.

Det var et medisinsk team ledet av Kongens livlege, overlege Bjørn Bendz, sammen med overlegene Lars Aaberge og Christian Eek ved Kardiologisk avdeling ved Rikshospitalet, som gjennomførte operasjonen.

- Operasjonen ble utført i et hybridrom – det vil si en blanding av et røntgenlaboratorium og en operasjonsstue. Det ble først lagt inn en midlertidig pacemaker. Deretter ble selve inngrepet utført via en pulsåre i lysken. En ny biologisk hjerteklaff ble satt inn via tilgangen i lyskepulsåren og plassert inne i den gamle klaffen. Den gamle klaffen ble således presset ut til siden av den nye velfungerende klaffen. Etter inngrepet ble Hans Majestet Kongen overført til Intensivavdelingen for videre observasjon, sier Kongens livlege Bjørn Bendz.      

Hans Majestet Kongen vil være sykmeldt ut oktober.

Bakgrunn

Hans Majestet Kongen gjennomgikk i 2005 en operasjon av hjerteklaffen mellom hjertet og hovedpulsåren, den såkalte aortaklaffen. Kongens aortaklaff ble da erstattet av en kunstig hjerteklaff, laget av biologisk materiale. Slike kunstige biologiske hjerteklaffer har en levetid på mellom 10 og 15 år. Det er derfor ikke uvanlig at slike inngrep må gjentas etter noe tid. Utredninger av Kongen har vist at det var nødvendig å erstatte den kunstige hjerteklaffen Kongen fikk i 2005 med en ny kunstig klaff, for å bedre Kongens pust.

Videre informasjon

Det vil jevnlig sendes ut meldinger om Kongens helsetilstand den kommende tiden.

Fredag ettermiddag 9. oktober vil Kongens livlege ha et kort møte med invitert presse på Rikshospitalet kl. 14.00, for å svare på spørsmål knyttet til inngrepet. Det er strenge restriksjoner på Rikshospitalet på grunn av smittevern i forbindelse med Corona-epidemien, og dermed begrenset adgang til bygget. De største mediene vil derfor bli prioritert. Inviterte medier vil bli kontaktet direkte.

 

09.10.2020

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook