Hopp til hovedinnhold

Kronprinsessen til stede når ny litteraturpris deles ut for første gang

Ti voksenbøker på norsk er i finalen - og 30. november blir det klart hvilken bok og forfatter som fikk flest stemmer av lesere og bibliotekarer fra hele landet.

Pressemelding fra arrangør: 


Den nye prisen skal gå til en bok for voksne som er utgitt på norsk de siste fem årene. Over 200 norske biblioteker og lånerne deres har vært med. Landets åtte største biblioteker tok initiativet til prisen. Blant de ansatte ved storbybibliotekene ble det først stemt frem en langliste på 55 bøker i januar 2022. 

Gjennom en nominasjonskonferanse i april, kom man fram til ti nominerte bøker. I høst har boklesere på bibliotekene og bibliotekansatte i hele landet kunne stemme på sine tre favoritter. 

Prisen, til forfatter og/eller oversetter, er en statuett som den anerkjente kunstneren Kjell Erik Killi Olsen har utformet. Prisen deles ut for første gang onsdag 30. november på Bærum bibliotek Bekkestua og skal heretter deles ut årlig.

- Lånerne på bibliotekene leser mye og bibliotekarene er fulle av kunnskap om litteratur. Dette er bokelskernes pris og anerkjennelse fra dem til forfatteren av den beste voksenboka på norsk. Det tror vi forfatterne vil sette stor pris på og vi mener iallfall det er viktig å få fram lesernes vurderinger, sier prosjektleder Espen Røsbak fra Sølvberget bibliotek (Stavanger). 

Kronprinsesse Mette-Marit har vært Norsk Bibliotekforenings høye beskytter siden 2016. Kronprinsessen har takket ja til å fortsette beskytterskapet ut 2025. Kronprinsessen er svært opptatt av litteratur og lesing og bidrar til å sette fokus på dette feltet.

Kronprinsessen har gjennomført kongelige Litteraturtog i flere år. Litteraturtogene har besøkt lokale biblioteker, litteraturhus og -festivaler er besøkt og samlet lesere og forfattere. «Bibliotekene er livsviktige» sier Kronprinsessen i et intervju med NRK. Kronprinsessen deltok på Bibliotekmøtet i Trondheim i 2014 og i Oslo i 2022.

Tre av de ti forfatterne som kan få prisen, vil deltar i en samtale på utdelingskvelden. Disse er Vigdis Hjorth, Camara Lundestad Joof og Tore Kvæven. Stian Carstensen byr på et opplesningspotpurri og det blir musikalsk innslag fra Erlend Ropstad. Etter at vinneren er utropt, blir det samtale med hen. 

Utdelingen, som tar sikte på å bli en litterær festaften, strømmes direkte om kvelden onsdag 30. november fra kl. 18:25. Mer informasjon og lenke vil du finne ved å klikke her.

Fotografer og journalister som ønsker å være tilstede under prisutdelingen, melder seg senest 29. november (send e-post til [email protected]). 

De 10 nominerte bøkene, som lånerne/leserne har stemt på, er

  • Skabelon (2020) av Malin C. M. Rønning
  • Er mor død (2020) av Vigdis Hjorth
  • Emily forever (2021) av Maria Navarro Skaranger
  • The Hills (2017) av Matias Faldbakken
  • En frivillig død (2018) av Steffen Kverneland
  • Kjærlighetens Antarktis (2019) av Sara Stridsberg
  • Ekko. Et essay om algoritmer og begjær (2021) av Lena Lindgren
  • Når landet mørknar (2018) av Tore Kvæven
  • På jorda er vi glimtvis vakre (2019) av Ocean Vuong
  • Eg snakkar om det heile tida (2018) av Camara Lundestad Joof
29.11.2022

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook