Hopp til hovedinnhold

Bakgårdsfest og Træna

Den 25. august inviterer Kronprinsparet til bakgårdsfest på Slottet for å markere at de begge to har fylt 50 år i løpet av sommeren.

På gjestelisten står mennesker fra hele landet som Kronprinsparet ønsker å samle for å bruke anledningen til å feire det Norge vi sammen har bidratt til å skape gjennom disse 50 årene.

Gjennom våren 2023 har Kronprinsparet reist rundt i Norge for å besøke ulike steder, mennesker, miljøer og aktiviteter. På disse reisene har de fått oppleve både det gamle og nye Norge, og fått lære enda mer om hvem vi er og om hva som har formet oss som folk. Disse reisene kulminerer i feiringen i bakgården på Slottet, der også mange av dem Kronprinsparet har møtt rundt om i Norge er invitert. Kronprinsparets bryllupsdag, 25. august, er valgt som dag for den felles feiringen.

Kronprinsparets reiser har gått til:

  • Industrisamfunn: Stord 
  • Håndverk og tradisjon: Setesdal og Telemark
  • Vår samiske arv: Finnmark
  • Hav og kystkultur: Træna (gjennomføres august)
  •  Urbant liv: Oslo

Man kan lese mer om Kronprinsparets reiser rundt om i Norge her.

I tillegg til gjester fra hele landet vil representanter fra det offisielle Norge, ved blant annet stortingspresident, regjering, høyesterettsjustitiarius, parlamentariske ledere, statsforvalterne og organisasjonsliv, være med på feiringen. Også representanter fra organisasjoner Kronprinsparet har beskytterskap for er invitert, i tillegg til diverse samarbeidspartnere gjennom årene og mennesker som Kronprinsparet har møtt på reiser i over tjue år.

Feiringen dekkes av NTB og NRK som video- og fotopool.

For øvrig presse:

Det vil bli et presseområde på Slottsplassen for presse som ønsker å dekke ankomst av gjester. Det er ikke krav om akkreditering, men pressekort eller lignende må kunne fremvises på forespørsel.

Træna

Grunnet vanskelige værforhold ble besøket til Træna, som skulle gjennomføres i mai, utsatt. Nå har besøket fått nye datoer, og Kronprinsparet kommer til øyene Husøya og Selvær 30. august.

Målet er å gjennomføre det samme programmet som ble planlagt for mai.

Klokken 09.30 ankommer Kronprinsparet Husøy med Kongeskipet Norge. Kronprinsparet blir tatt imot av det offisielle følget, og ført videre over i båt som skal ta besøket videre til Selvær.

Klokken 11.00 besøker Kronprinsparet Selvær. Her skal de få en omvisning på e-museet (ærfuglmuseum) før hele øya samles på den gamle skolen til lunsj.

Klokken 13.45 Kronprins Haakon besøker Træna Sjømat og får en innføring i fiskemottakets historie og omvoisning på anlegget.

Med forbehold om vær og vind.

For presse

Akkreditering til [email protected] innen mandag 28. august klokken 16.00. Akkreditering fordrer gyldig pressekort eller tilsvarende.

For eventuelle spørsmål, kontakt [email protected].

17.08.2023

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook