Hopp til hovedinnhold

Kong Harald og Kronprins Haakon besøker Faktisk.no

Tirsdag 23. januar kommer Hans Majestet Kong Harald og Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon på besøk til Faktisk.no i Pressens hus.

Pressemelding fra Faktisk.no:

Besøket skal gi Kongen og Kronprinsen innsikt i hvordan Faktisk.no bidrar til å bygge den norske befolkningens beredskap i møte med påvirkning, desinformasjon og et stadig mer fragmentert informasjonslandskap.

«Norges beredskap er, når det kommer til stykket, summen av den enkeltes motstandskraft», sa Kongen i sin nyttårstale. I talen understreket Kongen flere ganger viktigheten av å snakke sant, og påpekte at vi ikke kan ta fred og frihet for gitt.

Faktisk.no ble etablert i 2017 som Norges eneste uavhengige faktasjekkorganisasjon, og er eid av VG, Dagbladet, NRK, TV 2, Amedia og Polaris Media. Formålet til Faktisk.no er å arbeide for at det norske samfunnet skal være motstandsdyktig i møte med feilinformasjon. Faktisk.no skal også arbeide for et faktabasert ordskifte og en opplyst samfunnsdebatt. Organisasjonen består av en redaksjon, skoleavdelingen Tenk og utviklingsavdelingen Innsikt.

Redaksjonen i Faktisk.no faktasjekker påstander og bidrar med innsikt om aktuelle problemstillinger. I forbindelse med Russlands fullskalainvasjon av Ukraina og den pågående krigen i Midtøsten har Faktisk.no driftet Faktisk Verifiserbar sammen med store deler av mediebransjen. Her bringes journalister fra ellers konkurrerende medier sammen for å verifisere bilder, video og annen informasjon fra krigssoner og andre ekstreme hendelser. Det unike samarbeidsprosjektet utvikler også metoder og verktøy som kan støtte arbeidet med verifisering, blant annet gjennom bruk av kunstig intelligens (KI).

Skoleavdelingen Tenk har hovedfokus på formidling, særlig til unge eller yrkesgrupper som jobber med barn og unge. Avdelingen utvikler oppdaterte verktøy og teknikker som kan brukes i møte med en informasjonsstrøm som i stor grad styres av algoritmer og internasjonale tech-selskaper. Siden 2020 har Tenk sitt arbeid med å utvikle og publisere undervisningsressurser fått støtte over statsbudsjettet.

Innsikt ble etablert i 2021 og arbeider med utviklings- og analyseprosjekter som kan understøtte det øvrige arbeidet i Faktisk.no, blant annet gjennom bruk av KI i redaksjonelt arbeid.

Praktisk informasjon til pressen

Det blir lagt til rette for å kunne fotografere/filme deler av besøket og det utarbeides et eget program med nødvendig informasjon om dette som deles med akkreditert presse.

Når: Tirsdag 23. januar kl. 11.00-12.20 (Oppmøte senest kl. 10.30)

Hvor: Besøket avholdes hos Faktisk.no i Pressens hus, Skippergata 24 i Oslo sentrum.

Akkreditering: Send informasjon til [email protected] med navn og telefonnummer til den som vil dekke arrangementet, samt navn på mediet som representeres. Frist for akkreditering: Mandag 22. januar kl. 12.00.

  • Pressekontakt for Faktisk.no er Pernille Johnsen,
    telefon: 41341802, e-post: [email protected]
  • Pressekontakt for Kongehuset er kommunikasjonssjef Guri Varpe,
    e-post: [email protected], pressetelefon: 911 73 952

 

12.01.2024

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook
Relaterte lenker