Hopp til hovedinnhold

Moldovas president på statsbesøk til Norge 6.–7. mai

Etter invitasjon fra Deres Majesteter Kong Harald og Dronning Sonja kommer Moldovas president Maia Sandu på statsbesøk til Norge fra 6. til 7. mai 2024. Det er første gang en moldovsk president besøker Norge, og statsbesøket markerer at båndene mellom Norge og Moldova har styrket seg de siste årene.

Statsbesøket starter mandag 6. mai med offisiell velkomstseremoni på Slottsplassen, kransnedlegging på Akershus festning og møte med stortingspresident Masud Gharahkhani samt Stortingets utenriks- og forsvarskomité. Dagen avsluttes med gallamiddag på Det kongelige slott med Kong Harald og Dronning Sonja som vertskap. På programmet tirsdag 7. mai står blant annet møte med statsminister Jonas Gahr Støre etterfulgt av en pressekonferanse. President Sandu vil også holde et foredrag på Universitetet i Oslo.

Russlands angrepskrig mot Ukraina har fått store konsekvenser for Moldova. Myndighetene har måttet håndtere en dyp krise for økonomien, energiforsyningen og den nasjonale sikkerheten. Samtidig har Moldova tatt imot svært mange flyktninger fra nabolandet og også påbegynt et omfattende reformarbeid.

Statsbesøket understreker norsk støtte og solidaritet med Moldova. Innenfor rammen av Nansen-programmet bidrar Norge til å håndtere krisene i Moldova, og støtter opp om landets demokratiske reformer og et tettere samarbeid med resten av Europa. Norge har også besluttet å åpne et ambassadekontor i Moldovas hovedstad Chisinau for å følge opp støtten og ytterligere styrke forbindelsene.

Programmet for statsbesøket er fortsatt under utarbeidelse og vil bli kunngjort senere.

Akkreditering

Akkrediteringsfrist er mandag 30. april 2024.

For akkreditering og praktisk informasjon bes pressen ta kontakt med UDs Besøksseksjon ved Lise Tønnesland Børresen, e-post [email protected], mobil 948 30 910.

 

05.04.2024

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook