Hopp til hovedinnhold

Omvisninger på Oscarshall

Oscarshall og den historiske parken er åpen for publikum om sommeren. I 2023 varte sesongen fra 3. juni til 27. august. Vi ser fram til å ønske velkommen tilbake i 2024.

Oscarshall ligger på Bygdøy utenfor sentrum av Oslo, omkranset av en romantisk park. Om sommeren er det åpent for publikum i sommersesongen med billettertilgjengelig via Ticketmaster. Det er omvisninger i lystslottet hver hele time i åpningstiden.

Sommeren 2023 kunne publikum oppleve det nyrestaurerte hageanlegget og ny samtidskunst. Nye arbeider fra vår egen tid ble vist i dialog med det historiske komplekset. Verkene var skapt av ti kunstnere fra linjen Grafikk og Tegning ved Kunsthøgskolen i Oslo. 

Samtidskunst på Oscarshall

Omvisning på Oscarshall

En omvisning på Oscarshall starter utenfor inngangen til lystslottet og fortsetter inn i Vestibylen med sitt nesten sakrale preg. Salongen er utsmykket med utskårne figurer inspirert av norsk middelalder.

Salongen på Oscarshall er inspirert av middelalderen. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix

Oscarshall er det første stedet i Norge som er bygget som et samtidsmuseum for norsk kunst. Datidens norske samtidskunstnere, som Adolph Tidemand, Hans Gude, Joachim Frich, Hans Michelsen og Christopher Borch, fikk i oppdrag å skape arbeider til utsmykning av rommene.

Nasjonalromantiske malerier av Adoph Tidemand og Joachim Frich pryder Spisesalen på Oscarshall. Foto: Øivind Möller Bakken

Turen går også opp i 2. og 3. etasje, som blant annet rommer Kongens leilighet, Dronningens leilighet og Prinsens værelse.

Fra kongens leilighet. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix

Les mer om de viktigste rommene

Parken omkring Oscarshall

Oscarshalls arkitekt, Johan Henrik Nebelong (1817-1871), betraktet parken omkring lystslottet som en integrert del av sin helhetlige plan. Parken og bygningene skulle spille sammen, og romantiske, slyngende stier skulle følge kurvene i terrenget. Men gjennom snart 200 år har stiene og vegetasjonen i parken endret seg. Det siste året er det derfor lagt ned mye arbeid for å gjenskape Nebelongs opprinnelige plan, og resultatet kan oppleves i sommer.

Parken som omkranser lystslottet er åpen for alle. Det er ikke nødvendig med billett for å hygge seg i hageanlegget. 

Hageanlegget ble restaurert i 2022-2023 og sto ferdig til publikumssesongen 2023. Målet var å gjenskape den opprinnelige, romantiske parken. Foto: Svein Barmen, Statsbygg

Praktisk informasjon

Billetter er tilgjengelig via Ticketmaster, og noen billetter er også tilgjengelig på stedet. Detaljerte opplysninger om åpningstider og billettpriser finner du i faktaboksene til høyre (eller nederst på denne siden dersom du bruker mobil).

Nederst i parken rundt Oscarshall ligger Kavalérbygningen, der de ansatte hadde tilhold når det var kongelig besøk på lystslottet. I dag ligger det en liten utescene her. Foto: Jan Haug, Det kongelige hoff

Her finner du svar på de vanligste spørsmålene omkring besøk til Oscarshall:

Praktisk informasjon

 

29.08.2023

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook
Fakta

Åpningstider 

Oscarshall og det tilhørende parkanlegget er åpent for publikum om sommeren. I 2023 varte sesongen fra 3. juni til 27. august.

Vi takker for alle hyggelige besøk og ønsker velkommen tilbake i 2024.

 

 

Du kan kjøpe billett til omvisningene på Oscarshall hos Ticketmaster eller i Galleri Joséphine. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff
Fakta

Billetter til Oscarshall

Billetter er tilgjengelig via Ticketmaster fra begynnelsen av mars og gjennom hele sesongen. Nå er Oscarshall stengt for i år. Vi ønsker velkommet tilbake i 2024.

  • Voksen: 125,-
  • Honnør/student: 100,-
  • Barn (6-17): 60,-
  • Barn 0-5: gratis
  • Lukkede grupper inntil 30 personer: 3500,-

Restbilletter er å få kjøpt på Oscarshall, på Kafé Dronning Joséphine.

Det er også mulig å kjøpe kombinasjonsbilletter til Oscarshall og Dronning Sonja KunstStall:

  • Voksen: 230,-
  • Honnør/student: 180,-
  • Barn (6-17): 100,-

 

Fakta

De kongelige samlinger på Facebook og Instagram

Her får du smakebiter fra den store mengden kunst, fotografier, dekketøy, sølv, møbler og gjenstander som befinner seg i De kongelige samlinger.

Du finner også informasjon om kulturtilbudet på Det kongelige slott, på lystslottet Oscarshall og i Dronning Sonja KunstStall. Facebook-arrangementer gir en samlet over tilbudet, uavhengig av hvor det skjer.