Hopp til hovedinnhold

Dronning Sonja KunstStall

Dronning Sonja KunstStall ligger i Slottets gamle stallbygninger. Her vises ulike utstillinger av kunst og gjenstander fra De kongelige samlinger.

Den gamle stallbygningen er i seg selv verdt et besøk. Da KunstStallen skulle etableres, ble den store salen der hestene sto restaurert og pusset opp, og framstår i dag slik den gjorde i sine glansdager, da Kong Haakon og Dronning Maud hadde sine hester her. 


Merk:

På grunn av koronasituasjonen og nye smittevernstiltak fra byrådet i Oslo, holdes Dronning Sonja KunstStall stengt fra og med torsdag 12. november. Vi arbeider med en ny utstilling og kommer tilbake med mer informasjon så snart som mulig.


Det settes skiftende utstillinger i KunstStallen, og arrangeres tidvis spesielle eventer som spesialomvisninger, foredrag, konserter og liknende. 

Arrangementer annonseres på Facebook

Skal du besøke KunstStallen? Her finnes praktisk informasjon rundt besøket:

Praktisk informasjon

Billetter er tilgjengelig hos Ticketmaster

Slottet + Munch

Utstillingen "Slottet + Munch" skulle stått fra 4. juli 2020 til og med 17. januar 2021. Dessverre ble det reduksjoner i visningstiden på grunn av den pågående pandemien.

Utstillingen viste Edvard Munchs produksjon av litografier gjennom et bredt utvalg av både trykksteiner og ferdige verk på papir. Gjennom de tunge steinene, den kraftige trykkpressen og selve sluttproduktet - litografiet - kunne vi følge en av våre største grafikere i arbeid.

Fra utstillingen Slottet + Munch. Foto: Øivind Möller Bakken, De kongelige samlinger]

Litografi er en grafisk teknikk som kommer av det greske ordet lithos som betyr "stein" og graphein som betyr "å skrive". Teknikken baserer seg på at vann og fett skiller seg. Først blir motivet tegnet eller malt på en porøs, planslipt kalkstein. Så blir steinen fuktet med vann. Når trykkfargen påføres, fester den seg bare i de fettholdige feltene på steinen - altså der tegningen sitter - og ikke til de våte partiene. Motivet blir til slutt overført til papiret i en kraftig trykkpresse.

Grafikk fra Alfa og Omega-syklusen er en del av utstillingen. Her litosteinen til "Måneoppgang". Foto: Halvor Bjørngård, Munchmuseet

Utstillingen var et samarbeid med Munchmuseet, og kuratert av Bård Lie Thorbjørnsen i samarbeid med De kongelige samlinger. 

Tidligere utstillinger

Den første utstillingen i Dronning Sonja KunstStall åpnet 4. juli 2017. Her er utstillingene så langt:

Den kongelige stall

Stallbygningen ble oppført mellom 1845 og 1848 etter tegninger av slottsarkitekt H.D.F. Linstow, og utvidet av Kong Haakon og Dronning Maud i 1911. Tradisjonen med kongelig hestehold hadde Dronning Maud med seg fra England, og stallen ble ombygget etter forbildet The Royal Mews, det kongelige stallanlegget tilknyttet Buckingham Palace. Det utvidede stallanlegget rommet en rekke nye funksjoner som ridehus med eget tilskuergalleri og musikktribune, smie og sykestall. 

Kroningsvognen på vei tilbake til Slottet etter den høytidelige åpningen av Stortinget i 1932. Slottets staller hadde rom for 38 hester på det meste. Fotograf: Carsten Sætren, De kongelige samlinger.  

På Dronning Mauds initiativ ble det ansatt en britisk stallmester og etter hvert en stallbetjening på 13 personer som var bosatt i midtstallens 2. etasje. Midtstallen kunne romme 38 hester, i tillegg til vogner, seletøy og saler. 

Etter Dronning Mauds død i 1938 avtok hesteholdet, og de siste hestene forsvant fra De kongelige staller kort tid etter krigsutbruddet i 1940. Da Kongefamilien vendte tilbake til Slottet i 1945, var det i bil. Hestenes tid var over.

Det kongelige selekammer

Da hestene forlot stallen for siste gang ble lokalet brukt som lager og garasje i 75 år. Men ett rom ble stående urørt. Døren ble låst og rommet «glemt». Det var Det kongelige selekammer, rommet der alt av seletøy, sadler og tilbehør til hest og vogn ble oppbevart.  

I dette rommet har tiden stått stille. Alt står som det gjorde da seletøyet ble hengt på plass for siste gang. Bak tykt glass, i vitrineskapskap fra gulv til tak henger utstyret sirlig sortert. Her finnes utstyr for paradevogner med rosetter, kroner og riksvåpen - og for private kjøretøy. Alt spesielt tilpasset den enkelte vogn og den enkelte hests størrelse og egenskaper, for utstyret måtte sitte ordentlig. Slik ble sikkerheten ivaretatt for både for konge, kusk og hest.

Foto: Christian Lagaard, Det kongelige hoff

Det ble ikke gjort endringer i dette rommet da stallen ble rehabilitert. Det står der intakt, slik det var da døren ble lukket.

Selekammeret ble åpnet for publikum i anledning KunstStallens andre utstilling: «Den kongelige stall. Hestehold og ekvipasjer 1905-1940». Et lydspor forteller besøkende om det unike værelset. Stemmen tilhører Prinsesse Märtha Louise – hun som mer enn noen annen i Kongefamilien har videreført ryttertradisjonen etter Dronning Maud.

Hestenes gamle spiltau er fortsatt en del av interiøret, også etter omdannelsen til KunstStall. Foto: Jan Haug, Det kongelige hoff

Ny blomstringstid

Bruken av dette lokalet var en gave til Hennes Majestet fra Hans Majestet Kongen. Den gamle stallen hadde fungert som lager siden 2. verdenskrig. Nå skulle den omdannes til en arena for kunst og kultur. 

KunstStallen hadde offisiell åpning på Dronningens 80-årsdag, 4. juli 2017, og tok i mot sine første besøkende dagen etter. Denne delen av Slottet har ikke vært åpen for publikum tidligere. 

Med åpningen av Dronning Sonja KunstStall startet en ny blomstringstid for den gamle stallen. Der hestene en gang sto i sine spiltau, kan publikum nå glede seg over kunst, håndverk og historie.

 

02.03.2021

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook
Fakta

Åpningstider 2021

På grunn av koronapandemien og gjeldende smittevernstiltak i Oslo, holder Dronning Sonja KunstStall stengt. Vi oppdaterer så snart vi har informasjon om gjenåpning.


Avvikende åpningstider

Det hender vi må stenge på grunn av lukkede arrangementer. KunstStallen holder også stengt i perioden fra en utstilling tas ned og fram til en ny åpner. Endringer i åpningstidene finner du på Facebook og her på Kongehuset.no 

Orienteringer

De faste gruppeomvisningene i utstillingen utgår dessverre på grunn av smittevernhensyn.

Dronning Sonja KunstStall ligger i Parkveien 50. Foto: Nina Ilefeldt, Det kongelige hoff
Fakta

Billetter til KunstStallen

Billetter er tilgjengelig via Ticketmaster. Et lite utvalg er også tilgjengelig på stedet.

Billetter kjøpt via Ticketmaster som ikke kan benyttes på grunn av koronastenging refunderes ved henvendelse til ticketmaster.no.

Prisene er som følger:

  • Voksen: 120,-
  • Honnør/student: 100,-
  • Barn (6-17 år): 100,-

  • Barn under 6 år har gratis adgang
  • Ledsager for handikappede har gratis adgang

  • Når Slottet er åpent for publikum er det mulig å kjøpe en kombinasjonsbillett som omfatter både omvisning på Det kongelige slott og besøk i KunstStallen. Kombinasjonsbilletten er bare tilgjengelig i publikumssesongen på Slottet, og bare ved forhåndskjøp av billetter gjennom Ticketmaster. En kombinasjonsbillett koster 200,-
Dronning Sonja KunstStall. Foto: Øivind Möller Bakken, Det kongelige hoff
Fakta

Nyhetsbrev fra KunstStallen

Har du lyst til å få nyheter fra Dronning Sonja KunstStall på e-post? Da kan du registrere deg via pekeren nedenfor.

Du kan når som helst avslutte abonnementet ditt. Da kan du benytte pekeren for dette som alltid står nederst i hvert nyhetsbrev, eller du kan sende en e-post til [email protected]

Fakta

De kongelige samlinger på Facebook

Her finner du informasjon om kulturtilbudet på Det kongelige slott, på lystslottet Oscarshall og i Dronning Sonja KunstStall: Omvisninger, utstillinger, foredrag eller scenekunst. Denne siden gir en samlet over tilbudet, uavhengig av hvor det skjer.

I tillegg poster vi smakebiter fra den store mengden kunst, fotografier, dekketøy, sølv, møbler og gjenstander som befinner seg i De kongelige samlinger.

Fakta

Arrangementer i KunstStallen 

Dronning Sonja KunstStall har sin egen side på Facebook. Her vil du finne nærmere informasjon om utstillinger og arrangementer i Dronning Sonja KunstStall.