Hopp til hovedinnhold

Dronning Sonja KunstStall

Dronning Sonja KunstStall ligger i Slottets gamle stallbygninger. Her vises ulike utstillinger av kunst og gjenstander fra De kongelige samlinger.

Det settes skiftende utstillinger i KunstStallen, og arrangeres tidvis spesielle eventer som spesialomvisninger, foredrag, konserter og liknende. Arrangementer annonseres på Facebook.

Skal du besøke KunstStallen? Her finnes praktisk informasjon rundt besøket:

Praktisk informasjon

Billetter er tilgjengelig via Ticketmaster

Kunstaudiens 26. mai - 12. september

Den 7. mai lanserte Hennes Majestet Dronningen utstillingen "Kunstaudiens. Nasjonalmuseet i Dronning Sonja KunstStall". På grunn av smittevern var utstillingen utstillingen kun digital den første tiden, men kunne åpne fysisk 26. mai. Utstillingen er planlagt å stå fram til 12. september.

Dronning Sonja lanserte "Kunstaudiens" og viste også fram flere av verkene i samtale med Nasjonalmuseets direktør, Karin Hindsbo. Foto: Det kongelige hoff og Nasjonalmuseet.

Utstillingen rommer noen av Nasjonalmuseets mest kjente verk, og både billedkunst, skulptur og kunsthåndverk er inkludert. Her finnes antikk skulptur og moderne design. Det er gode gjensyn med berømte verk vi ikke har sett på en stund, men også arbeider mange ikke vil ha sett før - gjerne i nye sammenstillinger. 

Utstillingen rommer både billedkunst og skulptur. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Du kan se bilder av verkene i utstillingen i en egen fotosamling hos Nasjonalmuseet:

Verk på utstilling

Tilbake på Slottet

For et par av verkene er det ikke første gang de er på slottsaudiens. Tilbake i 1841 ble det gitt anledning til å stille samlingen til nye National-Museet (som det het den gangen) ut på Slottet. Monumentalbygget som skulle bli samlingenes hjem i Universitetsgaten, var ikke ferdig, og tre rom på Slottet ble stilt til disposisjon for 79 malerier samt gipsarbeider. De ble værende på Slottet helt frem til 1845 

Thomas Fearnleys Grindelwaldgletscheren, er ett av bildene som ble utstilt - og som nå er tilbake. Foto: Børre Høstland, Nasjonalmuseet

Samarbeid

"Kunstaudiens" er utarbeidet gjennom et tett samarbeid mellom Nasjonalmuseet, Hennes Majestet Dronning Sonja og De kongelige samlinger.

- Nasjonalmuseet åpner sine store dører ved Rådhusplassen neste år. Mens vi venter på den store åpningsfesten, ønsket museet å dele vår nasjons felles kunstarv med oss alle – og gi oss en forsmak på hva som venter oss når museet står ferdig og klar til å ta imot publikum. For å få det til søkte museet etter samarbeidspartnere, og her på Slottet var vi ikke vanskelige å be, sa Dronningen i sin lansering.

Utstillingen Kunstaudiens rommer også design og kunsthåndverk. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Digital smakebit

Når KunstStallen er stengt - eller om du ikke har anledning til et fysisk besøk, er det mulig å få seg en digital smakebit i form av et besøk i 3D.

Besøk utstillingen i 3D

Tidligere utstillinger

Den første utstillingen i Dronning Sonja KunstStall åpnet 4. juli 2017. Her er utstillingene så langt:

Den kongelige stall

Den gamle stallbygningen er i seg selv verdt et besøk. Da KunstStallen skulle etableres, ble den store salen der hestene sto restaurert og pusset opp, og framstår i dag slik den gjorde i sine glansdager, da Kong Haakon og Dronning Maud hadde sine hester her.

Stallbygningen ble oppført mellom 1845 og 1848 etter tegninger av slottsarkitekt H.D.F. Linstow, og utvidet av Kong Haakon og Dronning Maud i 1911. Tradisjonen med kongelig hestehold hadde Dronning Maud med seg fra England, og stallen ble ombygget etter forbildet The Royal Mews, det kongelige stallanlegget tilknyttet Buckingham Palace. Det utvidede stallanlegget rommet en rekke nye funksjoner som ridehus med eget tilskuergalleri og musikktribune, smie og sykestall. 

Kroningsvognen på vei tilbake til Slottet etter den høytidelige åpningen av Stortinget i 1932. Slottets staller hadde rom for 38 hester på det meste. Fotograf: Carsten Sætren, De kongelige samlinger.  

På Dronning Mauds initiativ ble det ansatt en britisk stallmester og etter hvert en stallbetjening på 13 personer som var bosatt i midtstallens 2. etasje. Midtstallen kunne romme 38 hester, i tillegg til vogner, seletøy og saler. 

Etter Dronning Mauds død i 1938 avtok hesteholdet, og de siste hestene forsvant fra De kongelige staller kort tid etter krigsutbruddet i 1940. Da Kongefamilien vendte tilbake til Slottet i 1945, var det i bil. Hestenes tid var over.

Det kongelige selekammer

Da hestene forlot stallen for siste gang ble lokalet brukt som lager og garasje i 75 år. Men ett rom ble stående urørt. Døren ble låst og rommet «glemt». Det var Det kongelige selekammer, rommet der alt av seletøy, sadler og tilbehør til hest og vogn ble oppbevart.  

I dette rommet har tiden stått stille. Alt står som det gjorde da seletøyet ble hengt på plass for siste gang. Bak tykt glass, i vitrineskapskap fra gulv til tak henger utstyret sirlig sortert. Her finnes utstyr for paradevogner med rosetter, kroner og riksvåpen - og for private kjøretøy. Alt spesielt tilpasset den enkelte vogn og den enkelte hests størrelse og egenskaper, for utstyret måtte sitte ordentlig. Slik ble sikkerheten ivaretatt for både for konge, kusk og hest.

Foto: Christian Lagaard, Det kongelige hoff

Det ble ikke gjort endringer i dette rommet da stallen ble rehabilitert. Det står der intakt, slik det var da døren ble lukket.

Selekammeret ble åpnet for publikum i anledning KunstStallens andre utstilling: «Den kongelige stall. Hestehold og ekvipasjer 1905-1940». Et lydspor forteller besøkende om det unike værelset. Stemmen tilhører Prinsesse Märtha Louise – hun som mer enn noen annen i Kongefamilien har videreført ryttertradisjonen etter Dronning Maud.

Hestenes gamle spiltau er fortsatt en del av interiøret, også etter omdannelsen til KunstStall. Foto: Jan Haug, Det kongelige hoff

Ny blomstringstid

Bruken av dette lokalet var en gave til Hennes Majestet fra Hans Majestet Kongen. Den gamle stallen hadde fungert som lager siden 2. verdenskrig. Nå skulle den omdannes til en arena for kunst og kultur. 

KunstStallen hadde offisiell åpning på Dronningens 80-årsdag, 4. juli 2017, og tok i mot sine første besøkende dagen etter. Denne delen av Slottet har ikke vært åpen for publikum tidligere. 

Med åpningen av Dronning Sonja KunstStall startet en ny blomstringstid for den gamle stallen. Der hestene en gang sto i sine spiltau, kan publikum nå glede seg over kunst, håndverk og historie.

 

28.05.2021

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook
Fakta

Åpningstider 2021

Utstillingen "Kunstaudiens. Nasjonalmuseet i Dronning Sonja KunstStall" er åpen

 • Tirsdag - søndag 11.00 - 16.00 

Utstillingen er åpen til og med 12. september.

Avvikende åpningstider

KunstStallen er et lite lokale og holder derfor stengt i periodene der en utstilling tas ned og en ny settes opp. Det hender også at vi må stenge på grunn av lukkede arrangementer. Endringer i åpningstidene finner du på Facebook og her på Kongehuset.no 

Orienteringer

De faste gruppeomvisningene i utstillingen utgår dessverre inntil videre på grunn av smittevernhensyn.

Dronning Sonja KunstStall ligger i Parkveien 50. Foto: Nina Ilefeldt, Det kongelige hoff
Fakta

Billetter til KunstStallen

Billetter er tilgjengelig via Ticketmaster. Noen også tilgjengelig i døren.

Prisene er som følger:

 • Voksen: 125,-
 • Honnør/student: 100,-
 • Barn (6-17 år): 100,-

 • Barn under 6 år har gratis adgang
 • Ledsager for handikappede har gratis adgang

 

Dronning Sonja KunstStall. Foto: Øivind Möller Bakken, Det kongelige hoff
Fakta

På utstilling

"Kunstaudiens" viser 80 kunstverk av norske og internasjonale kunstnere. Du kan blant annet se:

 • Nikolai Astrup
 • Harriet Backer
 • Peder Balke
 • Thomas Fearnley
 • Johannes Flintoe
 • Theodor Kittelsen
 • Christian Krohg
 • Oda Krohg
 • Edvard Munch
 • Eilif Peterssen
 • John Savio
 • Harald Solberg
 • Henrik Sørensen
 • Adolph Tidemand
 • Erik Werenskiold
 • Louise Bourgeois
 • Edgar Degas
 • Henri Matisse
 • Pablo Picasso
 • Auguste Rodin
Utstillingen Kunstaudiens viser verk fra Norges største kunstsamling. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Fakta

Arrangementer i KunstStallen 

Dronning Sonja KunstStall har sin egen side på Facebook. Her vil du finne nærmere informasjon om utstillinger og arrangementer i Dronning Sonja KunstStall.

Fakta

Nyhetsbrev fra KunstStallen

Har du lyst til å få nyheter fra Dronning Sonja KunstStall på e-post? Da kan du registrere deg via pekeren nedenfor.

Du kan når som helst avslutte abonnementet ditt. Da kan du benytte pekeren for dette som alltid står nederst i hvert nyhetsbrev, eller du kan sende en e-post til [email protected]

Fakta

De kongelige samlinger på Facebook

Her finner du informasjon om kulturtilbudet på Det kongelige slott, på lystslottet Oscarshall og i Dronning Sonja KunstStall: Omvisninger, utstillinger, foredrag eller scenekunst. Denne siden gir en samlet over tilbudet, uavhengig av hvor det skjer.

I tillegg poster vi smakebiter fra den store mengden kunst, fotografier, dekketøy, sølv, møbler og gjenstander som befinner seg i De kongelige samlinger.