Hopp til hovedinnhold

Dronning Sonja KunstStall

Dronning Sonja KunstStall ligger i Slottets gamle stallbygninger. Her vises ulike utstillinger av kunst og gjenstander fra De kongelige samlinger.

Det settes skiftende utstillinger i KunstStallen, og arrangeres tidvis spesielle eventer som foredrag, konserter og liknende. Arrangementer annonseres på Facebook og omtales også her på kongehuset.no. 

Billetter og praktisk informasjon

Slottets håndverk - Skapt gjennom 200 år

Utstillingen Slottets håndverk – Skapt gjennom 200 år er åpen for publikum fra 29. januar til 17. september 2023.

Her får publikum et innblikk i stolte håndverkstradisjoner gjennom et utvalg gjenstander fra De kongelige samlinger og noen helt spesielle innlån.

Dronningens kroningskappe ble båret sist av Dronning Maud under kroningen i 1906. Foto: Øivind Möller Bakken, Det kongelige hoff

Mennesker har til alle tider arbeidet med hendene for å lage gjenstander til bruk og glede. Utstillingen Slottets håndverk – Skapt gjennom 200 år vil vise fram noen av de vakreste håndverksgjenstandene vi har i Norge. Utstillingen framhever utvalgte håndverksfag og forteller hvordan Slottets gjenstander ble laget og fremdeles blir brukt og tatt vare på den dag i dag.

 Vi håper at utstillingen kan øke vår kollektive kunnskap om den norske kulturarven og skape forståelse for at historien skapes og fornyes gjennom levende håndverk, skriver Hennes Majestet Dronningen i utstillingskatalogens forord.

Dronningen talte under åpningen i Dronning Sonja KunstStall. Foto: Øivind Möller Bakken, De kongelige samlinger

Slottets håndverk presenterer 26 ulike håndverksfag gjennom unike gjenstander fra De kongelige samlinger. I tillegg har Stortinget generøst lånt ut Tronstolen – et flott eksempel på hva forgyllerfaget kan frambringe.

Som del av utstillingen vises Dronningens kroningskappe, slik den ble laget av fremtredende buntmakere på 1800-tallet, Kongens Buick Roadmaster, A1 med sine seter nydelig utført av bilsalmakere, ett av Dronning Sonjas omsydde antrekk og hennes egne arbeider fra studier innen kjole og draktsøm. I tillegg vises Prinsesse Ingrid Alexandras Telemarksbunad, sølv- og smedarbeider, banebrytende glassblåserkunst fra Hadeland og ikke minst Kronprinsesse Mette-Marits engasjement for vev og vintage design.

Utstillingen rommer i underkant av hundre gjenstander og flere gjøres nå tilgjengelig for publikum for aller første gang. Mønstringen følges av en omfattende katalog.

Forrige utstilling: Åpne dører

Fram til 13. november 2022 kunne publikum oppleve utstillingen Åpne dører i Dronning Sonja KunstStall. Den viste mer enn 100 verk av 50 kunstnere fra Hennes Majestet Dronningens egen kunstsamling. 

Hedevig Ankers bildeserie fra Bygdøy kongsgård har inspirert utstillingens navn og vises for første gang. Foto: De kongelige samlinger

Tidligere utstillinger

Fram til og med søndag 13. november 2022 kunne publikum oppleve utstillingen Åpne dører i KunstStallen. Utstillnigen viste mer enn 100 verk av 50 kunstnere fra Hennes Majestet Dronningens egen kunstsamling. Den første utstillingen i Dronning Sonja KunstStall åpnet 4. juli 2017. Her er utstillingene så langt:

Den kongelige stall

Den gamle stallbygningen er i seg selv verdt et besøk. Da KunstStallen skulle etableres, ble den store salen der hestene sto restaurert og pusset opp, og framstår i dag slik den gjorde i sine glansdager, da Kong Haakon og Dronning Maud hadde sine hester her.

Stallbygningen ble oppført mellom 1845 og 1848 etter tegninger av slottsarkitekt H.D.F. Linstow, og utvidet av Kong Haakon og Dronning Maud i 1911. Tradisjonen med kongelig hestehold hadde Dronning Maud med seg fra England, og stallen ble ombygget etter forbildet The Royal Mews, det kongelige stallanlegget tilknyttet Buckingham Palace. Det utvidede stallanlegget rommet en rekke nye funksjoner som ridehus med eget tilskuergalleri og musikktribune, smie og sykestall. 

Kroningsvognen på vei tilbake til Slottet etter den høytidelige åpningen av Stortinget i 1932. Slottets staller hadde rom for 38 hester på det meste. Fotograf: Carsten Sætren, De kongelige samlinger.  

På Dronning Mauds initiativ ble det ansatt en britisk stallmester og etter hvert en stallbetjening på 13 personer som var bosatt i midtstallens 2. etasje. Midtstallen kunne romme 38 hester, i tillegg til vogner, seletøy og saler. 

Etter Dronning Mauds død i 1938 avtok hesteholdet, og de siste hestene forsvant fra De kongelige staller kort tid etter krigsutbruddet i 1940. Da Kongefamilien vendte tilbake til Slottet i 1945, var det i bil. Hestenes tid var over.

Det kongelige selekammer

Da hestene forlot stallen for siste gang ble lokalet brukt som lager og garasje i 75 år. Men ett rom ble stående urørt. Døren ble låst og rommet "glemt". Det var Det kongelige selekammer, rommet der alt av seletøy, sadler og tilbehør til hest og vogn ble oppbevart.  

I dette rommet har tiden stått stille. Alt står som det gjorde da seletøyet ble hengt på plass for siste gang. Bak tykt glass, i vitrineskapskap fra gulv til tak henger utstyret sirlig sortert. Her finnes utstyr for paradevogner med rosetter, kroner og riksvåpen - og for private kjøretøy. Alt spesielt tilpasset den enkelte vogn og den enkelte hests størrelse og egenskaper, for utstyret måtte sitte ordentlig. Slik ble sikkerheten ivaretatt for både for konge, kusk og hest.

Foto: Christian Lagaard, Det kongelige hoff

Det ble ikke gjort endringer i dette rommet da stallen ble rehabilitert. Det står der intakt, slik det var da døren ble lukket.

Selekammeret ble åpnet for publikum i anledning KunstStallens andre utstilling: Den kongelige stall. Hestehold og ekvipasjer 1905-1940. Et lydspor forteller besøkende om det unike værelset. Stemmen tilhører Prinsesse Märtha Louise – hun som mer enn noen annen i Kongefamilien har videreført ryttertradisjonen etter Dronning Maud.

Hestenes gamle spiltau er fortsatt en del av interiøret, også etter omdannelsen til KunstStall. Foto: Jan Haug, Det kongelige hoff

Ny blomstringstid

Bruken av dette lokalet var en gave til Hennes Majestet fra Hans Majestet Kongen. Den gamle stallen hadde fungert som lager siden 2. verdenskrig. Nå skulle den omdannes til en arena for kunst og kultur. 

KunstStallen hadde offisiell åpning på Dronningens 80-årsdag, 4. juli 2017, og tok i mot sine første besøkende dagen etter. Denne delen av Slottet hadde ikke vært åpen for publikum tidligere. 

Med åpningen av Dronning Sonja KunstStall startet en ny blomstringstid for den gamle stallen. Der hestene en gang sto i sine spiltau, kan publikum nå glede seg over kunst, håndverk og historie.

 

07.12.2022

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook
Fakta

Åpningstider 2023

På utstilling nå: Slottets håndverk

 • 6. februar til 25. juni: torsdag til søndag, 11.00–17.00
  OBS: stengt uke 14 (påskeuken) og 18. mai.
 • 26. juni til 20. august: hver dag, 11.00–17.00.
 • 21. august til 17. september: torsdag til søndag, 11.00–17.00.

Avvikende åpningstider

KunstStallen er et lite lokale og holder derfor stengt i periodene der en utstilling tas ned og en ny settes opp. Det hender også at vi må stenge på grunn av lukkede arrangementer. Endringer i åpningstidene finner du på Facebook og her på Kongehuset.no 

Dronningen i Dronning Sonja KunstStall under monteringen av første utstilling. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff.
Fakta

Billetter til KunstStallen

På utstilling nå: Slottets håndverk

Billetter er tilgjengelig via Ticketmaster og i døren.

 • Voksen: 125,-
 • Honnør/student: 100,-
 • Barn (6-17 år): 60,-

 • Barn under 6 år har gratis adgang
 • Ledsager for handikappede har gratis adgang

 • Grupper på inntil 30 personer (med omvisning): 3 000
  Ta kontakt via lenken nedenfor.

Introduksjon

Det gis en introduksjon til utstillingen klokken 13.00 på torsdager og fredager samt klokken 12.00 og klokken 14.00 lørdag og søndag. Dette er inkludert i billetten.

Private omvisninger for grupper er mulig så langt ressursene rekker, innenfor ordinær åpningstid. Legg inn ønsker via lenken nedenfor

Dronning Sonja KunstStall ligger i Parkveien 50. Foto: Nina Ilefeldt, Det kongelige hoff
Fakta

Utstillingen Slottets håndverk - Skapt gjennom 200 år åpner 29. januar 2023. Den viser fram noen av de vakreste håndverksgjenstandene vi har i Norge.

Fag representert i utstillingen er:

 • Bilsalmaker
 • Bokbinder
 • Bunadtilvirker
 • Buntmaker
 • Forgyller
 • Gjørtler
 • Glassblåser
 • Gravør
 • Gull-, sølv- og filigransølvsmed
 • Herreskredder
 • Hjul- og vognmaker
 • Hornhådverker
 • Kjole- og draktsyer
 • Modist
 • Møbelsnekker
 • Møbeltapetserer
 • Porteføljemaker
 • Salmaker
 • Skomaker
 • Smed
 • Taksidermist
 • Tekstilduojár
 • Tredreier
 • Treskjærer
 • Urmaker
 • Vever
Smykkeskrin i sølvfiligran. Fra utstillingen "Slottets håndverk - skapt gjennom 200 år". Foto: Øivind Möller Bakken
Fakta

Gavekort

Hva med å gi bort en opplevelse?

Det er mulig å kjøpe gavekort via Ticketmaster dersom du ønsker å gi bort en omvisning i sommersesongen på Slottet eller Oscarshall, eller et besøk til Dronning Sonja KunstStall. Du bestemmer selv beløpet i kortet og det finnes både fysiske og digitale utgaver.

Fakta

Nyhetsbrev fra De kongelige samlinger

Har du lyst til å få nyheter fra De kongelige samlinger på e-post? Da kan du registrere deg via pekeren nedenfor. Da får du 5-6 nyhetsbrev i året med tips om kommende omvisninger, utstillinger og arrangementer ved Det kongelige slott, Dronning Sonja KunstStall og Oscarshall.

Du kan når som helst avslutte abonnementet ditt. Du finner lenke for dette nederst i hvert nyhetsbrev. Der finner du også kontaktinformasjon om du har innspill eller behov for litt bistand.

 

Fakta

De kongelige samlinger på Facebook og Instagram

Her får du smakebiter fra den store mengden kunst, fotografier, dekketøy, sølv, møbler og gjenstander som befinner seg i De kongelige samlinger.

Du finner også informasjon om kulturtilbudet på Det kongelige slott, på lystslottet Oscarshall og i Dronning Sonja KunstStall. Facebook-arrangementer gir en samlet over tilbudet, uavhengig av hvor det skjer.