Hopp til hovedinnhold

Det kongelige selekammer

Da hestene forlot Den kongelige stall for siste gang ble lokalet brukt som lager og garasje i 75 år. Men ett rom ble stående urørt. Døren ble låst og rommet "glemt". Det var Det kongelige selekammer - rommet der alt av seletøy, sadler og tilbehør til hest og vogn ble oppbevart.  

I dette rommet har tiden stått stille. Alt står som det gjorde da seletøyet ble hengt på plass for siste gang. Bak tykt glass, i vitrineskapskap fra gulv til tak henger utstyret sirlig sortert.

Selekammeret åpnet for publikum for første gang i anledning utstillingen "Den kongelige stall. Hestehold og ekvipasjer" i 2017. Her oppbevares fremdeles saler og annet rideutstyr fra den gangen stallen var i daglig bruk. Foto: Jan Haug, De kongelige samlinger.

Her finnes utstyr for paradevogner med rosetter, kroner og riksvåpen - og for private kjøretøy. Alt spesielt tilpasset den enkelte vogn og den enkelte hests størrelse og egenskaper, for utstyret måtte sitte ordentlig. Slik ble sikkerheten ivaretatt for både for konge, kusk og hest.

Åpent for publikum

Det ble ikke gjort endringer i dette rommet da stallen ble rehabilitert. Det står der intakt, slik det var da døren ble lukket etter at de siste hestene forlot stallen i 1940.

Prinsesse Märtha Louise gir en kort introduksjon til Selekammeret i anledning åpningen. Foto: Christian Lagaard, Det kongelige hoff

Selekammeret ble åpnet for publikum i anledning KunstStallens andre utstilling: Den kongelige stall. Hestehold og ekvipasjer 1905-1940. Et lydspor forteller besøkende om det unike værelset. Stemmen tilhører Prinsesse Märtha Louise – hun som mer enn noen annen i Kongefamilien har videreført ryttertradisjonen etter Dronning Maud.

Noen ganger trekkes selekammeret også inn den pågående utstillingen, som her ved "Slottets håndverk". Salmakeryrket fikk sin presentasjon i selekammeret. Foto: Liv Osmundsen, Det kongelige hoff

Selekammeret har inngang fra Dronning Sonja KunstStall og er åpent i KunstStallens åpningstid, som en del av tilbudet til de besøkende.

 

07.09.2023

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook