Hopp til hovedinnhold

Ridehuset

Ridehuset er et av lokalene i Dronning Sonja KunstStall - en vakker, historisk hall på 800 kvadratmeter opprinnelig bygget av Kong Haakon og Dronning Maud. Den åpner som publikumsarena 13. oktober 2023.

I forbindelse med opprettelsen av det nye, norske monarkiet i 1905 ble Slottet i Oslo for første gang benyttet som Kongefamiliens faste residens. Det medførte behov for oppgradering og utvidelse av Den kongelige stall. Kong Haakon og Dronning Maud finansierte arbeidene, som ble utført mellom 1908 og 1911. Stallene ble pusset opp og utvidet med både sykestall og vognremisse, men det største tilskuddet var Ridehuset. 

Fra stall til kunststall: Historien

Offisiell åpning 13. oktober

Både Kongeparet og Kronprinsparet vil være til stede under åpningen, som er et arrangement med inviterte gjester. Deretter blir det arrangert fire åpne forestillinger som publikum kan delta på. Billetter til disse legges ut for salg 16. september klokken 09.00.

Forestillingen Nasjonalballetten i Dronning Sonja KunstStall spenner fra klassisk til nyskapt ballett, fra Hedda Gabler til Svanesjøen, fra Finnmark til Karl Johans gate, med regi av Marit Moum Aune. På scenen er Nasjonalballettens dansere sammen med blant andre trompetist Nils Petter Molvær, fiolinist Catharina Chen og Hans Majestet Kongens Garde. 

Fra Nasjonalballettens oppsetning av Hedda Gabler. Foto: Erik Berg / Nasjonalballetten

Flere arrangementer

Etter åpningsforestillingene vil det bli en forsiktig utprøvning av hvordan det historiske bygningskomplekset kan benyttes av publikum gjennom enkeltarrangementer. Den 17. november inviteres det til et vev-symposium og i desember blir det tradisjonsrike konserter med Sølvguttene, Det norske pikekor og Hans Majestet Kongens Garde.

Parallelt med at byggeprosjektene ferdigstilles i løpet av 2024, vil det være mulig for publikum å oppleve bygningen som del av et besøk i Dronning Sonja KunstStall.

Ridehuset blir til

Ridehuset var det første som sto ferdig etter at Kong Haakon og Dronning Maud satte i gang med renovering og utvidelse av Den kongelige stall i 1908. Allerede i 1909 kunne Ridehuset tas i bruk, og det fungerte som stall mens oppussingen av Midtstallen foregikk.

"Det er 45 meter langt og 20 meter bredt og så rommelig at det er plass til to ridevolter. Det var åpent opp til takstolen, som ble utført som en moderne jernkonstruksjon. Ridehuset har ikke overlys, men mange store vinduer. De hvitkalkede veggene bidro til rommets lyse karakter. Ridehuset har både tilsuer- og musikkgalleri. I et lite tilbygg i bankkant ble det innredet en salong for Dronningen med utsikt ned på ridevolten."

Kilde: Ulf Holmene i "Stallbygningen og det nye kongehuset".

Ridehuset restaureres

Hesteholdet ved Slottet tok slutt i 1940, og lokalet lå brakk i lang tid. Renoveringen har vært omfattende og strukket seg over flere år. 

Som et ledd i arbeidet har Ridehusets opprinnelige karakter og detaljering blitt gjenskap gjennom grundige undersøkelser i tilgjengelig kildemateriell og gjennom bygningsarkeologiske undersøkelser i selve bygningsmassen. Resultatet er svært likt det ridehuset slottsforvalter Hjalmar Welhaven reiste for Kong Haakon og Dronning Maud.

Under utstillingen "Åpne dører" i Midtstallen hadde publikum også muligheten til å ta en titt inn i Ridehuset, der oppussingen var i full gang. Seks store krukker laget av Dronningen var utstilt i Ridehuset. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff. 

Ridehuset åpner som publikumsarena 13. oktober 2023, men det vil stadig være byggearbeider i komplekset gjennom 2023 og 2024. 

 

14.09.2023

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook