Hopp til hovedinnhold

Ridehuset

Ridehuset er et av lokalene i Dronning Sonja KunstStall - en vakker, historisk hall på 800 kvadratmeter opprinnelig bygget av Kong Haakon og Dronning Maud mellom 1908 og 1911. 

Da Kong Haakon og Dronning Maud kom til Norge i 1905 ble Slottet i Oslo fast residens for en kongefamilie for første gang. Det medførte behov for oppgradering og utvidelse av Den kongelige stall, og nye kongeparet finansierte arbeidene selv. Stallene ble pusset opp og utvidet med både sykestall og vognremisse, men det største tilskuddet var Ridehuset. 

Ridehuset ble restaurert og åpnet som kulturarena i oktober 2023. Foto: Øivind Möller Bakken, Det kongelige hoff

Fra stall til kunststall: Historien

Nyåpning

Den 13. oktober 2023 sto Hennes Majestet Dronning Sonja for gjenåpningen av Ridehuset - denne gangen som restaurert og oppgradert kulturarena.

Både Kongeparet, Kronprinsparet og Prinsesse Astrid, fru Ferner var til stede under åpningen, som var et arrangement med inviterte gjester. På scenen sto dansere fra Nasjonalballetten.

Les om åpningen av Ridehuset

Forestillingen Nasjonalballetten i Dronning Sonja KunstStall var satt sammen av flere elementer som på mange måter speilte rommet den utspilte seg i: Det historiske og det dagsaktuelle. Noe var klassisk ballett, mens andre elementer ble vist for aller første gang. Her var dansere i verdensklasse, men også sjarmerende nybegynnere. Det var også musikk med trompetist Nils Petter Molvær, fiolinist Catharina Chen og Hans Majestet Kongens Garde. 

Elementer fra Svanesjøen inngikk som en del av forestillingen "Nasjonalballetten i Dronning Sonja KunstStall". Foto: Øivind Möller Bakken, Det kongelige hoff

Flere arrangementer

Etter åpningsforestillingene 20. og 22. oktober, der publikum fikk oppleve forestillingen med Nasjonalballetten, vil det bli en forsiktig utprøvning av hvordan det historiske bygningskomplekset kan benyttes av publikum gjennom enkeltarrangementer. I desember blir det tradisjonsrike konserter med Sølvguttene, Det Norske Jentekor og Hans Majestet Kongens Garde.

Parallelt med at byggeprosjektene ferdigstilles i løpet av 2024, vil det være mulig for publikum å oppleve bygningen som del av et besøk i Dronning Sonja KunstStall.

Ridehuset blir til

Ridehuset var det første som sto ferdig etter at Kong Haakon og Dronning Maud satte i gang med renovering og utvidelse av Den kongelige stall. Allerede i 1909 kunne Ridehuset tas i bruk, og det fungerte som stall mens oppussingen av Midtstallen foregikk.

"Det er 45 meter langt og 20 meter bredt og så rommelig at det er plass til to ridevolter. Det var åpent opp til takstolen, som ble utført som en moderne jernkonstruksjon. Ridehuset har ikke overlys, men mange store vinduer. De hvitkalkede veggene bidro til rommets lyse karakter. Ridehuset har både tilsuer- og musikkgalleri. I et lite tilbygg i bankkant ble det innredet en salong for Dronningen med utsikt ned på ridevolten."

Kilde: Ulf Holmene i "Stallbygningen og det nye kongehuset".

 Dronning Maud var levende opptatt av ridning og hestehold. Foto: Det kongelige hoff

Skader på bygningen

Med tiden fikk Ridehuset flere skader som måtte utbedres. Byggingen av Holmenkollbanen i 1914 førte til rystelser som ga sprekker i murene.

Under krigen brukte tyskerne Ridehuset til å trene politihestene sine, og i 1943, under den store eksplosjonsulykken på Filipstad, nådde tre granater bygget og lagde hull i taket. Én av granatene eksploderte inne og forårsaket store ødeleggelser.

Bygningen hadde også en periode som atelier før det ble benyttet som lager i mange år.

I en årrekke fungerte Ridehuset som lager. Foto: Det kongelige hoff

Ridehuset restaureres

Hesteholdet ved Slottet tok slutt i 1940, og lokalet lå brakk i lang tid. Renoveringen har vært omfattende og strukket seg over ti år. 

Som et ledd i arbeidet har Ridehusets opprinnelige karakter og  detaljering blitt gjenskap gjennom grundige undersøkelser i tilgjengelig kildemateriell og gjennom bygningsarkeologiske undersøkelser i selve bygningsmassen. Resultatet er svært likt det ridehuset slottsforvalter Hjalmar Welhaven reiste for Kong Haakon og Dronning Maud.

Det ble lagt nytt stubbgulv med 55 000 kubber av saktevoksende gran fra Gjøvik. Bakgrunnen var et gammelt gulv funnet i en trappoppgang under restaureringen. Foto: Øivind Möller Bakken, Det kongelige hoff 

Ridehuset åpnet som publikumsarena 13. oktober 2023, men det vil stadig være byggearbeider i komplekset gjennom 2023.

17.10.2023

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook