Hopp til hovedinnhold

Dyreskulpturer inntar parken på Oscarshall

Hennes Majestet Dronningen er til stede under den offisielle åpningen av utstillingen av Davide Rivaltas skulpturer ved lystslottet Oscarshall 3. mai klokken 18.00.

Fra 4. mai og sommeren gjennom kan publikum oppleve skulpturene gratis innenfor parkens åpningstider. Utstillingen har kommet til etter fjorårets statsbesøk fra Italias president Sergio Mattarella og er et samarbeid mellom Den italienske ambassaden, Det italienske kulturinstituttet og De kongelige samlinger i Norge.

Akkreditering til åpningsarrangementet

Parkvandring blant "ville dyr" 

Friluftsutstillingen tilbyr en parkvandring blant mer enn ti dyreskulpturer i bronse og glassfiber i naturtro størrelse skapt av den italienske kunstneren Davide Rivalta. I terrenget og i den romantiske parken kan publikum møte to sjimpanser, en ørn, ulver og en hvit hest, og utenfor Oscarshalls hovedinngang står den symboltunge løven. Ved utsiktpunktet er det planlagt at bjørnen skal vente på de besøkende og tre neshorn kan observeres på et overraskende sted.

Den symboltunge løven møter publikum utenfor inngangen til Oscarshall. Foto: Øivind Möller Bakken, Det kongelig hoff

For å kunne dokumentere og gjengi dyrets væremåte og vane, observerer Rivalta dyrene i fangenskap. Målet er å skape individuelle portretter av dyrene og plassere dem borte fra fangenskapet der han møtte dem. Parken på Oscarshall er ikke et vilt landskap, men er en kultivert landskapspark. Likevel er den skapt etter 1800-tallets romantiske idé om at parken skulle oppleves som vill. Parken kan ses som et vilt, kultivert landskap hvor dyrene til Rivalta kan eksistere fritt.

Det er første gang Rivaltas skulpturer stilles ut i Norge. Tidligere har han stilt ut ved Palazzo del Quirinale og Galleria Nazionale d’Arte Moderna e Contemporanea i Roma, Lucan House i Dublin, og Triennale di Milano.

Sterk tilknytning til Italia

Oscarshall er det første stedet i Norge som er bygget som et samtidsmuseum for norsk kunst. Datidens norske samtidskunstnere, som Adolph Tidemand, Hans Gude, Joachim Frich, Hans Michelsen og Christopher Borch, fikk i oppdrag å skape arbeider til utsmykning av rommene.

I sommer videreføres tradisjonen med å fremme samtidskunsten, og utstillingen er et samarbeid mellom De kongelige samlinger, Den italienske ambassaden og Det italienske kulturinstituttet i Oslo.

To sjimpanser venter på brygga ved Frognerkilen. Foto: Øivind Möller Bakken, Det kongelig hoff

Tilknytningen til Italia er sterk. Ideen til prosjektet oppstod i forbindelse med statsbesøket fra Italia i 2023. I tillegg til at kunstneren er italiensk, har også parken skulpturene plasseres i en sentral kobling til Italia. En av grunnleggerne av Oscarshall, Dronning Joséphine av Norge og Sverige, var opprinnelig prinsesse av Bologna – byen hvor Davide Rivalta i dag bor og arbeider. Dronning Joséphine initierte byggingen av Oscarshall på midten av 1800-tallet og solgte sin villa i Italia for å finansiere byggeprosjektet.

Åpningsarrangement

Sesongåpningen av Oscarshall og åpningen av utstillingen markeres med taler og en forestilling av Italias nasjonale koreografisenter Aterballetto fredag 3. mai klokken 18.00.

Fra forestillingen ZPC Microdanze. Foto: Neven Petrovic.

Aterballetto vil også holde flere ballettforestillinger for publikum 4. mai. Aterballetto fremfører et utvalg "MicroDances". Dette er korte koreografier som er skapt i samarbeid med Utenriksdepartementet i Italia som del av prosjektet "Italia Danza".

Akkreditering

Presse som ønsker å dekke åpningsarrangementet, må søke om akkreditering innen torsdag 2. mai klokken 12.00.

Akkreditering til åpningsarrangementet

Program

  • 17.30: Seneste oppmøte for akkreditert presse ved porten til Oscarshall
  • 18.00: Åpningsarrangementet begynner. Taler, enkel servering og fremføring av tre balletter ved Aterballetto.

Kontaktperson/kontaktpersoner

Publikumssesong

Lørdag 4. mai åpner Oscarshall for publikum. Denne dagen markeres med tre forestillinger av Aterballetto, klokken 11.00, 13.00 og 15.00, og omvisninger på lystslottet og i parken klokken 12.00 og 14.00.

 

17.04.2024

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook
Fakta

Åpningstider Oscarshall 2024

Oscarshall og det tilhørende parkanlegget er åpent for publikum om sommeren. Sesongen 2024 varer fra 4. mai til 15. september, og det er åpent torsdag til søndag fra 11.00 til 16.00.

Det er omvisninger hver hele time med start klokken 11.00, 12.00 (på engelsk), 13.00, 14.00 (på engelsk) og 15.00 (siste omvisning). Omvisningene varer omlag 40 minutter.

Avvikende åpningstider

OBS: Oscarshall vil være stengt 10. august og 5. september.

Lystslottet kan bli midlertidig stengt på grunn av arrangementer. Det annonseres på denne nettsiden og på Facebook/Oscarshall.

 

Du kan kjøpe billett til omvisningene på Oscarshall hos Ticketmaster eller i den gamle kjøkkenbygningen. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff