Hopp til hovedinnhold

Omvisninger på Oscarshall

Oscarshall og den historiske parken er åpen for publikum om sommeren. I 2024 starter publikumssesongen 4. mai og varer til 15. september.

Oscarshall ligger på Bygdøy utenfor sentrum av Oslo, omkranset av en romantisk park. Om sommeren er det åpent for publikum i sommersesongen med billettertilgjengelig via Ticketmaster. Det er omvisninger i lystslottet hver hele time i åpningstiden.

Parkvandring med "ville dyr"

Det er gratis å besøke parken omkring Oscarshall, og i sommer kan parkgjestene i tillegg få oppleve den italienske kunstneren Davide Rivaltas dyreskulpturer.

Dyreskulpturer av Davida Rivalto blir å finne i parken omkring Oscarshall i 2024. Foto: Øivind Möller Bakken, Det kongelige hoff

Friluftsutstillingen byr på en vandring blant mer enn ti skulpturer i bronse og glassfiber i naturtro størrelse: To sjimpanser, en ørn, ulver og en hvit hest - og utenfor Oscarshalls hovedinngang den symboltunge løven. Ved utsiktpunktet er det planlagt at bjørnen skal vente på de besøkende og tre neshorn kan observeres på et overraskende sted.

Dyreskulpturer på Oscarshall

Omvisning på Oscarshall

En omvisning på Oscarshall starter utenfor inngangen til lystslottet og fortsetter inn i Vestibylen med sitt nesten sakrale preg. Salongen er utsmykket med utskårne figurer inspirert av norsk middelalder.

Salongen på Oscarshall er inspirert av middelalderen. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix

Oscarshall er det første stedet i Norge som er bygget som et samtidsmuseum for norsk kunst. Datidens norske samtidskunstnere, som Adolph Tidemand, Hans Gude, Joachim Frich, Hans Michelsen og Christopher Borch, fikk i oppdrag å skape arbeider til utsmykning av rommene.

Nasjonalromantiske malerier av Adoph Tidemand og Joachim Frich pryder Spisesalen på Oscarshall. Foto: Øivind Möller Bakken

Turen går også opp i 2. og 3. etasje, som blant annet rommer Kongens leilighet, Dronningens leilighet og Prinsens værelse.

Fra kongens leilighet. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix

Les mer om de viktigste rommene

Parken omkring Oscarshall

Oscarshalls arkitekt, Johan Henrik Nebelong (1817-1871), betraktet parken omkring lystslottet som en integrert del av sin helhetlige plan. Parken og bygningene skulle spille sammen, og romantiske, slyngende stier skulle følge kurvene i terrenget. Men gjennom snart 200 år har stiene og vegetasjonen i parken endret seg. Det siste året er det derfor lagt ned mye arbeid for å gjenskape Nebelongs opprinnelige plan, og resultatet kan oppleves i sommer.

Parken som omkranser lystslottet er åpen for alle. Det er ikke nødvendig med billett for å hygge seg i hageanlegget. 

Hageanlegget ble restaurert i 2022-2023 og sto ferdig til publikumssesongen 2023. Målet var å gjenskape den opprinnelige, romantiske parken. Foto: Svein Barmen, Statsbygg

Praktisk informasjon

Billetter er tilgjengelig via Ticketmaster, og noen billetter er også tilgjengelig på stedet. Detaljerte opplysninger om åpningstider og billettpriser finner du i faktaboksene til høyre (eller nederst på denne siden dersom du bruker mobil).

Nederst i parken rundt Oscarshall ligger Kavalérbygningen, der de ansatte hadde tilhold når det var kongelig besøk på lystslottet. I dag ligger det en liten utescene her. Foto: Jan Haug, Det kongelige hoff

Her finner du svar på de vanligste spørsmålene omkring besøk til Oscarshall:

Praktisk informasjon

 

02.05.2024

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook
Fakta

Åpningstider Oscarshall 2024

Oscarshall og det tilhørende parkanlegget er åpent for publikum om sommeren. Sesongen 2024 varer fra 4. mai til 15. september, og det er åpent torsdag til søndag fra 11.00 til 16.00.

Det er omvisninger hver hele time med start klokken 11.00, 12.00 (på engelsk), 13.00, 14.00 (på engelsk) og 15.00 (siste omvisning). Omvisningene varer omlag 40 minutter.

Avvikende åpningstider

OBS: Oscarshall vil være stengt 10. august og 5. september.

Lystslottet kan bli midlertidig stengt på grunn av arrangementer. Det annonseres på denne nettsiden og på Facebook/Oscarshall.

 

Du kan kjøpe billett til omvisningene på Oscarshall hos Ticketmaster eller i den gamle kjøkkenbygningen. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff
Fakta

Billetter til Oscarshall

Billetter er tilgjengelig via Ticketmaster fra begynnelsen av mars og på Oscarshall gjennom hele sesongen fra den starter 4. mai.

  • Voksen: 140,-
  • Student: 70,-
  • Barn (6-17): 70,-
  • Barn 0-5: gratis
  • Lukkede grupper inntil 25 personer: 3500,-

Restbilletter er å få kjøpt i sidebygningen på Oscarshall.

 

Fakta

De kongelige samlinger på Facebook og Instagram

Her får du smakebiter fra den store mengden kunst, fotografier, dekketøy, sølv, møbler og gjenstander som befinner seg i De kongelige samlinger.

Du finner også informasjon om kulturtilbudet på Det kongelige slott, på lystslottet Oscarshall og i Dronning Sonja KunstStall. Facebook-arrangementer gir en samlet over tilbudet, uavhengig av hvor det skjer.