Hopp til hovedinnhold

Gratis tilgang på Wikipedia

I dag var H.K.H. Kronprins Haakon til stede under markeringen av avtalen der Telenor gjør tilgang til nettleksikonet Wikipedia gratis for selskapets 135 millioner brukere i Asia og på Balkan.

23.04.2012

Avtalen som Wikimedia Foundation har inngått med Telenor, gjør at mobilkundene i India, Thailand, Malaysia, Pakistan, Bangladesh, Serbia og Montenegro kan bruke Wikipedia uten å betale tellerskritt.

Tilgang til fri kunnskap

Den halvparten av befolkningen som har tilgang til PC i Malaysia, besøker Wikipedia 145 millioner ganger månedlig. Den halvparten av befolkningen som bare har tilgang via mobil, besøker Wikipedia rundt 1 millioner ganger månedlig, viser tall fra Wikimedia.

Den store forskjellen i bruken representerer en enorm forskjell i tilgang på informasjon. Det er dette kunnskapsgapet avtalen mellom Wikimedia og Telenor er ment å bøte på.

Wikipedia-grunnlegger foredro

Det brukerstyrte nettleksikonet Wikipedia ble lansert av Jimmy Wales 15. januar 2001. I dag har Wikipedia over 200 millioner artikler på 283 språk. Virksomheten er også utvidet til å omfatte en rekke søsterprosjekter, sånn som bildearkiv, ordbøker, sitatsamilinger m.m., basert på den samme grunnidéen om et deltakerskapt innhold gratis tilgjengelig for alle. 

Jimmy Wales var en av hovedtalerne på IT-konferansen i Oslo i dag og holdt et foredrag om Wikipedia og viktigheten av åpen tilgang til informasjon.

Elever kurser

Etter foredraget møtte Kronprins Haakon og statsråd Heikki Holmås elever fra Drømtorp videregående skole. Ungdommene kurser frivillige som vil bidra på Wikipedia.

GoOpen

GoOpen er en konferanse av Friprogsenteret i samarbeid med Wikimedia Norge. Programmet omhandler temaer som deling, gjenbruk og samarbeid om IT-løsninger, digitalt innhold og åpne data.

Utviklingsminister Heikki Holmås og konserndirektør i Telenor Nordic, Kristin Skogen Lund, var også til stede på markeringen av den såkalte Asia-avtalen.

 

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook