Hopp til hovedinnhold

Markeringer i Dypvåg og Lyngør

Hennes Majestet Dronningen var til stede under festgudstjenesten i anledning Dypvåg kirkes 800-årsjubileum søndag. Om ettermiddagen la Dronning Sonja ned blomster ved minnestøtten over dem som falt i slaget ved Lyngør for 200 år siden.

21.05.2012

Dypvåg kirke ble reist på begynnelsen av 1200-tallet. Den har et spesielt og vakkert interiør, og er naturlig nok fredet. Søndag var kirken fullsatt til festgudstjenesten som markerte 800-årsjubileet. Det var biskopen i Agder, Olav Skjevesland, som forrettet.  Aust-Agder kammerorkester og kor framførte en kantate av Bach under ledelse av Hans van der Meijden.

Kirkekaffe

Etter gudstjenesten inviterte Dypvåg menighetsråd Dronningen på kirkekaffe i Dypvåg grendehus. Her fikk Dronningen møte flere av menighetens medlemmer, og blomsterpiken Klara Abelone overrakte Dronning Sonja en barnebok som hennes far har skrevet.

Dronningen fikk også en kort orientering om kirkens historie. Både Kong Haakon og Kong Olav har besøkt Dypvåg kirke. Det skjedde i forbindelse med henholdsvis 700- og 750-årsjubileene.

Slaget i Lyngør

Etter kirkekaffen reiste Dronningen videre med Kongebåten «Stjernen» til Askerøya i skjærgården utenfor Dypvåg. Kongebåten fulgte samme rute som den dansk-norske fregatten «Najaden» gjorde for 200 år siden, da skipet forsøkte å unnslippe den britiske marinen. Inne på Lyngør havn søkte Najaden tilflukt og ble skutt i senk av de britiske fartøyene. Mange marinegaster mistet livet i slaget.

På den østre delen av Askerøya er det reist et minnesmerke over de falne, og her la Dronning Sonja ned blomster.

Asbjørn Andersen fra Lyngør kulturhistoriske samlinger orienterte Dronningen om minnelunden, mens prosjektleder Martha H. Hansen fra Lyngør 2012 var konferansier for kulturprogrammet. 

Kong Haakon besøkte Lyngør og Askerøya i 1912 i anledning 100-årsmarkeringen, og i 1962 var Kong Olav her i da 150-årsjubileet ble markert.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook