Hopp til hovedinnhold

- Vi feirer dem som gikk foran

I dag er det hundre år siden norske kvinner fikk full stemmerett på lik linje med menn. H.K.H. Kronprins Haakon feiret dagen i Steinkjer og på stemmerettskonferansen «Arven etter Fredrikke».

11.06.2013

Fredrikke Marie Qvam er utpekt som en av de fire store kvinnene som gjorde en særskilt innsats for at allmenn stemmerett i Norge ble virkelighet.

– I dag feirer vi dem som gikk foran. Og arven etter Fredrikke lever videre den dag i dag, sa Kronprinsen i sin tale på konferansen som var viet Fredrikke Marie Qvams liv og store samfunnsinnsats.

Korridorenes dronning

En av de store bragdene som står igjen etter Fredrikke Marie Qvam fra Steinkjer, er underskriftskampanjen organisert av kvinner som ikke fikk være med å stemme over unionsoppløsningen i 1905. I løpet av noen få uker ble det samlet inn nærmere 300.000 underskrifter fra kvinner som ville støtte unionsoppløsningen.

Denne underskriftskampanjen skulle få stor betydning for kravet om allmenn stemmerett.

Fredrikke Marie Qvam fikk tilnavnet «Korridorenes dronning». Selv om hun ikke selv satt på Stortinget, påvirket hun det som skjedde der.

Norske Kvinners Sanitetsforening

I 1896 var Fredrikke Marie Qvam med på å grunnlegge Norske Kvinners Sanitetsforening. Med sine 50.000 medlemmer er det Norges største kvinneorganisasjon.

– Også etter at stemmeretten var vunnet, fortsatte Fredrikke Marie Qvam sin aktive deltakelse i foreningslivet. Norske Kvinners Sanitetsforening vokste fram som en folkebevegelse, som en pioner blant annet i utviklingen av helsestellet her i landet, sa Kronprinsen videre i sin tale på konferansen.

Tidligere på dagen hadde Kronprinsen et møte med sanitetskvinner. Prinsesse Astrid har vært beskytter for Norske Kvinners Sanitetsforening siden 1954.

Stemmerettsjubileet

11. juni er på dagen hundre år etter Stortingets historiske vedtak om allmenn stemmerett.

8. mars ble åpningen av Stemmerettsjubileet markert med festforestilling i Kilden teater- og konserthus i Kristiansand. H.M. Kongen og H.K.H. Kronprinsessen var til stede under forestillingen. H.M. Dronningen markerte dagen med en flerkulturell kvinnedagsfeiring i Folketeatret i Oslo i regi Integrerings- og mangfoldsdirektoratet.

I jubileumsåret er fire kvinnesakspionerer løftet fram for sin rolle for kvinners stemmerett, kampen for likestilling mellom kjønnene eller kamp for svake og undertrykte gruppers likeverd og rettigheter. Disse er Fredrikke Marie Qvam, Camilla Collett, Gina Krog og Fernanda Nissen.

I morgen, 12. juni, vil Dronning Sonja og Kronprinsesse Mette-Marit være til stede under en markering av Camilla Collett i Slottskapellet.Portrett av Fredrikke Marie Qvam (Sherpa Film / Stemmerettsjubileet.no)

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook