Hopp til hovedinnhold

Kongelig i Nord-Norge

Sveriges kongepar, Deres Majesteter Kong Carl Gustaf og Dronning Silvia, er på offisielt besøk i Norge. Deres Majesteter Kong Harald og Dronning Sonja er vertskap for besøket, som i sin helhet finner sted i Nord-Norge.

18.06.2013

Besøket går over to dager. Dagen i dag tilbringes i Harstad, mens Tromsø er arenaen i morgen. De kongelige benytter Kongeskipet Norge under reisen, og i dag morges gikk de to kongeparene i land i Harstad.

Statoils hovedkvarter i nord

Først på programmet i Harstad var et besøk til Statoils hovedkvarter i Nord-Norge. Statoils områdedirektør Hans Jakob Hegge presenterte selskapets aktivitet i nord og perspektiver på mulighetene i landsdelen framover. Seniorgeolog Geir Birger Larsen fra det svenske petroleumsselskapet Lundin Norway fortalte om svensk-norsk samarbeid på sokkelen og muligheter for svenske næringslivsaktører.

I Visjonariet fikk det kongelige følget oppleve en tredimensjonal «reise i undergrunnen»: Et dypdykk i geologien og hvordan det arbeides i jakten på ressursene under havbunnen. Kongeparene fikk også ta del i en videodialog med Norne-skipet. Her fikk de snakke med ledelse og mannskap om liv og arbeid offshore.  

På Newtonrommet

På Stangnes skole besøkte Det kongelige følget Newtonrommet. Rommet er et viktig ledd i rekrutteringen til realfagene, ved å øke de unges kunnskap og interesse for disse emnene. Målet er å inspirere ungdom til å satse på en utdanning som kan benyttes på framtidens lokale arbeidsplasser.

Elevene viste fram flere prosjekter de jobber på. På hver stasjon fikk Kongeparene høre litt om arbeidet og hvordan akkurat dette er relevant for næringslivet.

Kvinnelige kunstpionerer

Etter lunsj med tradisjonsmat på Røkenes Gård sto besøk til festspillutstillingen "Pioneer Voices" for tur. Festspillene i Nord-Norge markerer 100-årsjubileet for allmenn stemmerett med å løfte fram foregangskvinner innen kunsten. Her vises både billedkunst, skulptur og installasjon. Harstads egen avantgardekunstner Ragnhild Kaarbø (1888 – 1949) har en sentral plass i utstillingen, sammen med den toneangivende samiske kunstneren Aslaug Juliussen og den anerkjente svenske kunstneren Astrid Svangren.

På vandring

Byvandring avsluttet besøket i Harstad, da følget spaserte fra Galleri Nord-Norge til Harstad havn. På veien kunne Kongeparene oppleve en rekke kulturinnslag, med sang fra et forsterket Vox Arctica, swingjazz i beste Django Reinhardt-stil og 150 dansere.

I kveld holder Kongeparet mottakelse om bord på K/S Norge før besøket fortsetter i Tromsø i morgen.

Kong Carl Gustaf og Dronning Silvia av Sverige besøker Norge. Første del av besøket fant sted i Harstad (Foto: Christian Lagaard, Det kongelige hoff)

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook