Hopp til hovedinnhold

Kongelige kjøretøy på Jæren

I dag åpnet Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen utstillingen Kongelige Kjøretøy 1905 – 1945. Fra Berliner til Buick på Vitengarden – Jærmuseet.

07.11.2013

Til daglig er det museets samling av traktorer som er kjøretøyene på Jærmuseet. Men fram til februar 2014 viker traktorene plassen for kongelige vogner og biler. Både kroningsvognen fra 1906 og Kong Haakons første bil er blant kjøretøyene som nå har inntatt Vitengarden.

En kongelig reise

Utstillingen er en del av utstillingsserien Den kongelige reise - Regjeringens gave til Kongeparets 75-årsdager. Utstillingen som åpnet på Jæren i dag, viser noe av det fineste fra Slottets samling av kjøretøy.

Da Kong Haakon og Dronning Maud flyttet inn på Slottet i 1905 var det verken vogner eller hester igjen etter unionsoppløsningen. Kjøretøy for galla, offisielle og private anledninger måtte anskaffes på nytt, og noe av dette kan nå ses på Jærmuseet. 

Det kan også Kong Haakons første bil, en Minerva, og en Lincoln som ble brukt under flukten da Tyskland angrep Norge i april 1940.

Lekebilen Kronprins Olav fikk av sin bestemor, Dronning Alexandra,  i 1912 er også med.  Lekebilen er en modell 1:3 av en Cadillac Roadster og ble laget for å promotere verdens første elektriske selvstarter på verdensutstillingen i London samme år. Cadillac'en kunne kjøre 15 engelske mil før batteriene måtte lades på nytt, og må kunne sies å være en tidlig forløper for Kronprinsens egen el-bil.

Varm velkomst

Mange barnehagebarn og elever fra Varhaug skule hadde møtt fram utenfor museet for å ønske Kronprinsen velkommen. Kronprins Haakon hilste på mange av barna, i tillegg til fylkesmann og ordfører – og ledelsen ved museet.

Etter selve åpningen fikk Kronprins Haakon en omvisning – både blant kongelige kjøretøy og i Jærmuseets faste utstilling.

Utstillingen ble vist ved Kulturbunker Dora i Trondheim tidligere i år.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook