Hopp til hovedinnhold

La ned grunnsteinen

H.M. Dronning Sonja besøkte Fjaler og Gaular i Sogn og Fjordane i forrige uke. Fredag la Dronningen ned grunnsteinen for det nye internatbygget tilknyttet United World College (UWC) i Fjaler – en skole som hun har fulgt tett og besøkt en rekke ganger siden åpningen i 1995.

07.04.2014

Den internasjonale Røde Kors Nordisk United World College er én av tolv tilsvarende videregående skoler verden over.

– Tenk på hva det betyr når 200 elever fra 95 land blir kjent med hverandre og blir kjent med hverandres kultur. Jeg synes det er et fantastisk tiltak som vi burde ha flere av rundt omkring i verden, sa Dronningen etter grunnsteinsnedleggelsen fredag.

Skolen i Fjaler utvides

Det nye UWC Connect-bygget skal stå ferdig i 2015. I samarbeid med Haugland Rehabiliteringssenter skal det være leirskole, sommerskole og besøkssenter. Det vil ha en kapasitet på 96 gjester. Etter sang av studenten Bjørg Hansen fra Færøyene ble grunnsteinen til det nye UWC-bygget lagt ned av Dronning Sonja, som forseglet starten på grunnmuren med tre spadetak med sement.

Dronningen besøkte United World College i Fjaler over to dager. Dronningen er skolens høye beskytter og var med på å åpne skolen i 1995 – da som visepresident i Røde Kors. Den gangen ble det diskutert hvor i Norden det skulle åpnes et United World College. Røde Kors hadde Bekker-eiendommen, som kanskje gjorde at nettopp Flekke trakk det lengste strået. Etter to år med undervisning basert på International Baccalaureate (IB) Diploma Programme går de fleste studentene ved skolen over i høyere utdanning ved prestisjefylte universiteter verden over.

Fredag fikk Dronningen delta på skoletimer i både fysikk og biologi.

Åmot Operagård

Fredag ettermiddag gikk turen videre til Åmot Operagård i Bygstad, hvor Dronningen fikk blomster fra Alexandra Flølo Pedersen og Håkon Santiestevan. Vertene ved gården, Steinar Sørli og Yngve Brakstad, tok i mot og ledet Dronning Sonja til tunet hvor det var arrangert festprogram.

Bygstad Brassband spilte og ordfører Råheim ønsket velkommen til Gaular før Dronningen fikk møte representanter fra Gaular Idrettslag, Viksdalen idrettslag, motbakkeløpet Storehesten opp, Gaular frivillighetssentral, Viksdalen og Gaular pensjonistlag, Nasjonal turistveg/Nasjonalt senter for Verna Vassdrag, Gaular Spelet og Tusenårsstaden Osen gard, Sogelaget og helselaget.

Etter orientering på de ulike stands på tunet gikk følget til hovedhuset på Åmot gård.

Mat og opera

Åmot Operagård tilbyr en kombinasjon av gårdsovernatting, lokal mat og kulturopplevelser i Sunnfjord. Dronningen ble ledsaget til låven for lunsj i Operasalen. Vera Hansen Folkestad spilte «Morgenstemning» og Helen Tyssekvam spilte «Imagine». Etter desserten ble det vist en operafortelling «Viva la Diva», sopran var Christine Marøy; baryton, Bjørn Gisle Seter og piano, Akiko Anizava.

I andre etasje i låven fikk Dronningen hilse på fotografen Oddleif Apneseth, og fikk en orientering om bilder fra låven og om bokprosjektet «Den norske låven».

Dette var Dronningens første offisielle besøk til Gaular kommune i Sogn og Fjordane.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook