Hopp til hovedinnhold

Potethøst i Slottsparken

Fredag høstet Slottsgartnerne nypoteter ved Isdammen i Slottsparken. Potetdyrking er en kjent måte å drive jordforbedring på - i tillegg til å skaffe kortreist mat til Slottets kjøkken. 

29.06.2014


Det er det store bedet rundt Isdammen som er potetåker denne sesongen. Til vanlig er det et vakkert staudebed her, men staudene hadde vokst slik at det var på tide å ta dem opp og dele dem. Mens formerte stauder vokser seg store i Slottets drivhus, sørger poteter for jordforbedring. Senere i sommer, kommer staudene tilbake - både rundt Isdammen og i nye bed andre steder i parken.

Blomstrende park

Stadig flere blomstrende stauder kommer ut i parken. Nisseberget har fått store bed, og langs Parkveien i Dronningparken er det anlagt det som kan være Norges største staudebed. Plantene som settes ut er dyrket fram i parkens egne drivhus. På den måten blir faren for å "importere" utøy gjennom kjøpte planter minimal.

Enger og egne bier

Men naturen selv har også en viktig rolle i parken, der deler  er lagt ut til blomstereng. Her slås det to ganger i året, og frø blir høstet og satt i produksjon. Slottsparkens egne bier - bosatt i tre kuber på en av øyene i Dronningdammen - sørger for pollineringen. De sørger også for kilovis med honning til Slottets kjøkken.

Da Norsk Institutt for Naturforskning (NINA) foretok artsregistrering fant de over 180 ulike arter planter i Slottsparken. Og det var utenfor bedene. Dette artsmangfoldet forsøker Slottets gartnere å bygge opp under og videreutvikle, til glede for insekter, fugler - og parkens gjester.

 

 

 

 

Parkens enger slås to ganger i året. Foto: Liv Osmundsen, Det kongelige hoff
Fakta

Slottsparken på Facebook

Slottsparken har sin egen side på Facebook. Her finner du bilder av parken gjennom årstidene, innblikk i parkens historie, informasjon om nye planer og pågående arbeider.

Siden passer for alle som er glad i Slottsparken - eller interessert i hvordan en slik stor bypark drives.

Kuleløk (Allium) i Dronningparken, Foto: Liv Osmundsen, Det kongelige hoff
Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook