Hopp til hovedinnhold

Høstet poteter med 4H

I dag var unge fra 4H invitert til Slottsparken for å hjelpe til med potethøsten. De fikk seg en overraskelse da Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon kom for å hjelpe til.

03.09.2014

Det var for å vise sitt engasjement for kortreist mat at 4H stilte opp i Slottsparken i dag. I tillegg syntes de det var hyggelig å hjelpe Kongeparet med innhøstingen, siden Kronprinsen er 4Hs beskytter. At Kronprins Haakon selv kom for åsnakke med de unge potetplukkerne, kom som en overraskelse.

Poteter i Slottsparken?

Det er det store bedet rundt Isdammen som har vært potetåker i sommer. Til vanlig er det et vakkert staudebed, men i år var det på tide å ta opp de velvoksne staudene og dele dem. Poteter er et velkjent jordforbedringsmiddel, så i sommer har formerte staudestiklinger vokst i Slottets drivhus, mens potetene har sørget for bedre jord i bedet.

En hyggelig konsekvens, er selvfølgelig gode, særdeles kortreiste poteter til Slottets kjøkken. Tidligpotetene har stått på Kongens bord i sommer, og dagens høst vil nære Kongefamilien utover høsten.

Fungerende slottsgartner Thor Johansen anslår avlingen til mellom 400 og 500 kilo – i tillegg til tidligpotetene som ble høstet – og spist – tidligere i sommer.

Verdens lengste potetløp

For 4H var potethøstingen i Slottsparken også en opptakt til avslutningen av Det store potetløpet på Verdens matvaredag 16. oktober. 1 6000 medlemmer av 4H har samarbeidet om å frakte en potet gjennom hele Norge, fra Finnmark i nord til Lista i sør. Løpet avsluttes i Oslo på Matvaredagen.

Med potetløpet vil 4H sette lys på viktigheten av matproduksjon over hele landet, samt viktigheten av fysisk aktivitet og bevissthet rundt hva vi spiser.

Hode – Hjerte – Hender - Helse

4H Norge er en landsomfattende, ideell barne- og ungdomsorganisasjon med mål om å utvikle aktiv og samfunnsengasjert ungdom med ansvarsfølelse og respekt for natur og mennesker.

Før Kronprinsen takket for seg, fikk han høre 4H-løftet: «Vi lover å arbeide mot det mål å bli en ungdom med klart hode, varmt hjerte, flinke hender og god helse.»

 

Ungdom fra 4H i Oslo og Akershus høster poteter i Slottsparken - og får hjelp av Kronprins Haakon. Foto og redigering: Det kongelige hoff.
Fakta

Slottsparken på Facebook

Slottsparken har sin egen side på Facebook. Her finner du bilder av parken gjennom årstidene, innblikk i parkens historie, informasjon om nye planer og pågående arbeider.

Siden passer for alle som er glad i Slottsparken - eller interessert i hvordan en slik stor bypark drives.

Kuleløk (Allium) i Dronningparken, Foto: Liv Osmundsen, Det kongelige hoff
Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook