Hopp til hovedinnhold

Orkester for alle

Hennes Majestet Dronningen besøkte Nordstrandhøgda strykeorkester torsdag kveld. Her feiret de  De unges orkesterforbunds 40-årsjubileum.

30.10.2014

Orkesteret er åpent for alle barn, uansett forkunnskaper, og det er ingen opptakskrav. Målet er å skape musikk- og spilleglede hos barna. Nordstrandhøgda Strykeorkester har omkring hundre medlemmer mellom 5 og 18 år. Denne kvelden var både kammerorkester, hovedorkester, juniororkester, aspirantorkester og nye preaspiranter til stede på øvingen.

De Unges Orkesterforbund

Dronningen besøkte orkesteret på Steinerskolen på Nordstrand. Hennes Majestet fikk først samtale med de unge musikantene, og en orientering om De Unges Orkesterforbund (UNOF), som i år markerer at forbundet har eksistert i 40 år.

UNOF er en landsomfattende organisasjon for barne- og ungdomsorkestre i Norge. Organisasjonen driver to nasjonale orkestre for barn og unge, arrangerer 15 sommermusikkskoler, og fordeler millioner av kroner i støtte til orkesterlivet hvert år. I dag har UNOF 4.500 medlemmer i 140 orkestre over hele landet. Medlemmene er i alderen 2-26 år og er alt fra nybegynnere til musikkstudenter på høyt nivå.

«En rimelig sjanse»

De Unges Orkesterforbund har gitt ut rapporten «En rimelig sjanse». Den tar for seg UNOFs arbeid med sosial inkludering, og utfordringer med å gjøre deltakelse i kulturlivet mulig for barn på tvers av språklige og sosiale skiller. Daglig leder Terje Winther fortalte Dronning Sonja om inkluderingsarbeidet som blir gjort i det musikalske miljøet.

Nordstrandhøgda strykeorkester har fått oppmerksomhet for sitt arbeid med inkludering og integrering av unge musikanter med ulik sosial bakgrunn i et felles faglig og sosialt miljø. Omtrent halvparten av de unge musikantene kommer fra bydel Nordstrand, mens resten fordeler seg på andre bydeler i sørlige og østlige deler av Oslo. 30 prosent av barna i orkesteret har innvandrerbakgrunn.

Konsert og pizza

Etter orienteringen ble Dronningen ledsaget ut av klasserommet og inn i øvingssalen hvor hele 90 barn og unge hadde øving. Dirigent Magnus Reymert presenterte musikkprogrammet, og hver enkelt musikantgruppe presenterte musikken de selv skulle spille. Etter vel gjennomført konsert fikk alle musikantene pizza.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook