Hopp til hovedinnhold

Mintes ofrene for tsunamien

Andre juledag for ti år siden rammet den enorme flodbølgen Sørøst-Asia og ufattelige 225 000 mennesker døde. Kronprinsparet deltok i markeringen ved minnesmerket på Bygdøy i dag.

26.12.2014

Det er usikkert hvor mange menneskeliv som gikk tapt den dagen - anslagene varierer voldsomt, og mange er langt høyere enn 225 000. Men 84 norske statsborgere ble identifisert etter katastrofen og i dag ble det tent 84 lys ved minnesmerket utenfor Oslo. Monumentet ligger ved Paradisbukta - sømløst knyttet til kysten av Thailand og de andre landene i Sørøst-Asia, som Jonas Gahr Støre påpekte i ettermiddag.

Kronprins Haakon la ned blomster ved minnesmerket og Arne Kollandsrud sto for musikalske innslag med sin trompet. Han spilte også når kistene med ofrene for tsunamien ble brakt hjem til Norge for ti år siden.

Utenriksminister Børge Brende talte på vegne av Regjeringen. I tillegg ble det minneord ved sjømannsprest Stein Vangen, leder av Nasjonal støttegruppe etter flodbølgekatastrofen, Trond Kalleberg og Jonas Gahr Støre, som var leder av Norges Røde Kors den gangen. 

Minnestunder verden over

Det ble avholdt minneseremonier mange steder i verden i dag, ikke minst i Thailand, Indonesia og de andre hardest rammede landene. I Thailand fant det også sted en norsk minneseremoni. Den ble ledet av Sjømannskirken på stranden i Khao Lak.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook