Hopp til hovedinnhold

Delte ut Hjerteprisen 2015

I dag kunne Hans Majestet Kongen dele ut Hjerteprisen 2015 til professor Terje Rolf Pedersen for hans mangeårige bidrag til forebygging og behandling av hjerte- og karsykdom.

03.02.2015

Terje Pedersen er professor ved Institutt for klinisk medisin og forskningsleder ved Avdeling for endokrinologi, overvekt og forebyggende medisin ved Oslo universitetssykehus. Pedersen har spilt en sentral rolle i utviklingen av hjertemedisinens to største nyvinninger - livsforlengende betablokkere og kolesterolsenkende statiner, og har også mottatt den internasjonale the Anitschkow Prize for 2012 for sin fremragende forskning innen feltet arteriosklerose.

Nasjonalforeningens Hjertepris

Generalsekretær Lisbet Rugtvedt ønsket velkommen til utdelingen av årets Hjertepris i Det Norske Teatret i ettermiddag. Siden 1999 har prisen blitt tildelt en forsker eller forskningsgruppe i Norge på grunnlag av betydelige resultater innen hjerte- og karforskningen. Prisen består av et beløp på 100.000 kroner og et eget kunstverk. I 2014 var det professor dr. Guro Valen som mottok utmerkelsen.

I dag talte Dag Thelle som leder av Nasjonalforeningen, før leder av hjerte- og karrådet, Jan Erik Nordrehaug, leste begrunnelsen for tildeling av hjerteprisen 2015 til professor Terje Pedersen.

Forskningsmidler

Etter utdelingen ble Nasjonalforeningens forskningsstipendiater ble presentert av Dag Thelle, og styreleder Tora Aasland presenterte Nasjonalforeningens Demensforskningsprogram. Nasjonalforeningen for folkehelsen deler ut tilsammen 37,8 millioner kroner til demens- og hjerteforskning i 2015.

«Ett vet vi – vi må løfte i flokk»

Nasjonalforeningen for folkehelsen ble stiftet i 1910 under navnet Den norske Nationalforening mot Tuberkulosen (Nasjonalforeningen). Initiativet til stiftelsen kom fra Den norske lægeforening, og overlege Klaus Hanssen ble organisasjonens første formann. Hans appell var: ”Ett vet vi – vi må løfte i flokk. Gjør vi det er seieren sikker”. Norges nye kongepar, Kong Haakon og Dronning Maud, ble organisasjonens høye beskyttere, og bidro i flere år også økonomisk til det humanitære arbeidet.

I 1952 ble Nasjonalforeningens 19. rådsmøte holdt i Larvik. På landsstyremøtet, dagen før rådsmøtets åpning, ble en svært viktig sak vedtatt: Å rette oppmerksomheten mot sykdomsgruppen hjerte- og karsykdommer.

Kilde: Nasjonalforeningen.no

 

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook