Hopp til hovedinnhold

Forsvarssamarbeid Norge - Latvia

Deres Majesteter Kongen og Dronningen ledsaget H.E. President Andris Bērziņš om bord MS Baronen i formiddag. Der ble de bordet av norske spesialstyrker.

19.03.2015

Forsvarssamarbeidet mellom Latvia og Norge sto i sentrum på andre dag av President Bērziņš’ statsbesøk til Norge. Gjennom samarbeid i NATO har det forsvarspolitiske samarbeidet styrket seg, og begge land legger stor vekt på betydningen av forpliktende internasjonalt samarbeid, understreket Kong Harald i talen sin onsdag kveld. Kongen uttrykte også beundring for latviernes store fredsvilje:

- I år markeres 70 år siden slutten på andre verdenskrig. En krig som preget vår historie og våre nasjoner på ulike måter. Okkupasjonen av Norge varte i fem år. For Latvia tok det atskillig lenger tid å gjenvinne sin uavhengighet. Den utholdenhet og vilje til frihet latviere har, er imponerende. Folket i Latvia, Estland, og Litauen dannet i 1989 en lenke av mennesker som strakte seg over 60 mil mellom de tre hovedstedene. Denne fredelige og syngende revolusjonen møtte beundring fra en hel verden!

Bordet midtfjords

I formiddag ledsaget Kongeparet President Bērziņš ut på Oslofjorden om bord i MS Baronen. Midtfjords entret norske marinejegere og soldater fra Forsvarets spesialkommando hurtigbåten, og demonstrerte hvordan de tar kontroll over et fartøy.

Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide og forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen var vertskap for manøveren, der Kongeparet og Presidenten ble ytterligere briefet om sikkerhets- og forsvarssamarbeidet mellom våre to land.

Lunsj i Oslo Militære Samfund

Etter forsvarsdemonstrasjonen var Kong Harald og Dronning Sonja den latviske presidentens gjester ved en lunsj i Oslo Militære Samfund. Deres Kongelige Høyheter Kronprinsen og Kronprinsessen var også til stede, sammen med Prinsesse Astrid, fru Ferner.

 

President Bērziņš avslutter sitt statsbesøk til Norge senere i ettermiddag etter et møte med representanter for det latviske miljøet i Norge under et arrangement på Latvias ambassade i Oslo.

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook