Hopp til hovedinnhold

25 år siden Scandinavian Star

I dag er det 25 år siden bilfergen "Scandinavian Star" brant. Hennes Majestet Dronningen la blomster ved minnesmerket over de mange som omkom i kveld.

07.04.2015

Natt til 7. april 1990 var MS Scandinavian Star på vei fra Oslo til Frederikshavn da flere branner brøt ut om bord. Hele 159 mennesker omkom - de fleste av dem norske. Skipet ble ført til Lysekil i Sverige, der flertallet av de omkomne ble brakt i land. Undersøkelsene etter tragedien konkluderte med at brannene var påsatt. Mange mener vi stadig ikke kjenner hele sannheten, og det ble nylig besluttet å gjenoppta etterforskningen.

Den 7. april 2006 ble det avduket et minnesmerke ved Akershus festning. Monumentet er laget av billedhuggeren Jon Torgersen, og sto i sentrum for markeringen i dag.

Minnemarkering

Dronningen ble møtt av Støttegruppens talsperson Jan Harsem og Vidar Skillingsås, begge overlevende etter tragedien, da hun ankom Akershuskaia i kveld. Selve seremonien ble innledet av en enkelt trompet som spilte Amazing Grace.

Statsminister Erna Solberg var til stede i dag, og talte under markeringen. Det gjorde også Jan Harsem, og forfatteren Kjell Ola Dahl som har skrevet om Scandinavian Star.

Det norske sjømannskor sang før en annen av de overlevende, Grete Holen, framførte eget dikt. Deretter la Dronning Sonja krans ved minnesmerket. Det gjorde også Danmarks ambassadør til Norge, Torben Brylle.

Trompeten spilte We’ll meet again, og ble avløst av ett minutts stillhet ved festningsmuren.  Sjømannskoret avsluttet markeringen med salmen "Gud signe Norigs land", med tekst av Arne Garborg.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook