Hopp til hovedinnhold

Med WWF i Lofoten

Denne uken avholder Verdens Naturfond WWF sin årskonferanse i Svolvær. H.K.H. Kronprinsessen talte under åpningen, der hun la vekt på grønne valg i hverdagen.

04.05.2015

Det er medarbeidere i WWF over hele verden som nå samles i Svolvær i Lofoten og som de neste dagene skal legge planer for hvordan organisasjonen skal jobbe de neste årene.

Et viktig år for miljøet

I følge WWFs leder i Norge, Nina Jensen, blir 2015 et viktig miljøår med klimatoppmøtet i Paris senere i år. Klima blir selvsagt et tema på konferansen i Lofoten, i likhet med andre globale utfordringer som olje- og gassleting i Arktis, tap av regnskog, overfiske og ulovlig jakt på truede arter.

Grønne valg i hverdagen

Kronprinsesse Mette-Marit ble invitert til å holde åpningstalen på bakgrunn av sitt langvarige miljøengasjement - et engasjement hun deler med Hans Majestet Kongen, som var organisasjonens første president da WWF Norge ble grunnlagt i 1970.

Og Kronprinsessen siterte også Kongen i talen sin. Da Kong Harald besøkte forskningsstasjonen Troll i Antarktis tidligere i år, hadde Kongen følgende å si om generasjonen som nå vokser opp: - Jeg tror de vil være mer fornuftige enn vi har vært.

Og akkurat dette snakket Kronprinsessen mye om i sin tale - Hvordan vi alle kan gjøre fornuftige og smarte, grønne valg i hverdagen vår. Hun la vekt på at selv om vi nå har mer kunnskap og forskning rundt klimautfordringen enn noen gang tidligere, har mange av oss problemer med å gjøre de gode hverdagsvalgene.
Vi må sette fokus på de grønne valgene folk kan gjøre i hverdagen, vi må gjøre det enklere, mer meningsfullt og gøy for alle, oppfordret Kronprinsessen.

Møtte miljøengasjerte elever

Kronprinsesse Mette-Marit er opptatt av å få ungdom med på laget i kampen for et bedre klima. Derfor passet det godt med et besøk til Lofoten Folkehøgskole, som har Grønnere - Tøffere - Varmere som sitt motto.

Besøket fant sted i Kabelvåg om morgenen før konferanseåpningen. I tillegg til en orientering om skolens aktiviteter, fikk Kronprinsessen gleden av å spise lunsj med elever fra skolen. Under lunsjen ble elevenes opplevelser i den vakre naturen de er omgitt av et naturlig tema i tillegg til miljø og livet på en folkehøgskole.

Kronprinsessen fikk også se en fotoutstilling som Fotolinja har satt sammen, med mye fokus på naturbilder og folk og natur i samspill.

Ankom Svolvær i fembøring

Så bar det sjøveien til WWFs konferanse. Folkehøgskolen har en vakker fembøring som brukes mye i undervisningen. Kronprinsessen gikk om bord, og med elver som mannskap gikk turen til havna i Svolvær.

Underveis fikk Kronprinsessen se det vakre landskapet fra sjøen. I sin tale til forsamlingen fortalte hun om hvordan opplevelser i naturen gjennom oppveksten er selve grunnlaget for hennes langvarige miljøengasjement.

 

 

Kronprinsesse Mette-Marit taler ved åpningen av WWFs internasjonale konferanse i Lofoten, mai 2015. Foto: Christian Lagaard, Det kongelige hoff

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook