Hopp til hovedinnhold

Hedret krigsseilerne

Prinsesse Astrid, fru Ferner, markerte frigjøringsdagen ved Krigsseilermonumentet på Bygdøynes i Oslo i dag.

08.05.2015

Monumentet er laget av Joseph Grimeland og reist for å hedre sjøfolk fra handelsflåten og Marinen for deres innsats mellom 1939 og 1945. Utenriksminister Børge Brende talte under seremonien, mens hovedtalen ble holdt av forfatter Kristine Henningsen, som blant annet står bak boken "Om vi heftes underveis" om krigsseilerne og deres familier.

Ordfører Fabian Stang foretok utdelingen av Regjeringens minnemedalje for innsats under 2. verdenskrig til Jan Ørner, Peter Hide og Fritjof Remøe.

Bekranset minnesmerket

Prinsesse Astrid, Krigsseilergruppen og enkene sto for bekransningen av monumentet, med æresvakter fra KNM Alta som lå fortøyd i umiddelbar nærhet. Markeringen på Bygdøynes ble avsluttet med "Ja vi elsker" under ledelse av Det norske Sjømannskor.

Det var Kong Olav som avduket monumentet på Bygdøynes i 1980:

- Jeg finner det naturlig ved en anledning som denne å gi uttrykk for dyp takknemlighet og den største beundring for hva våre krigsseilere – sivile som militære – ydet under krigen, sa Kong Olav den gangen. 
- De levet under de største fysiske og psykiske påkjenninger, og enten de var på vakt eller hadde frivakt, var deres oppholdssted nødvendigvis det fartøy som fienden søkte å senke.

Norges viktigste bidrag

Norske sjøfolks innsats har av mange blitt framhevet som Norges viktigste bidrag under den andre verdenskrig. Gjennom alle krigsårene fraktet norske skip og mannskap våpen og drivstoff, mat og andre forsyninger mellom de allierte – over Atlanteren og til Murmansk.

Churchill uttalte i begynnelsen av krigen at den norske flåtenss innsats var jevngod med en million soldater på landjorden. 

Hitler-Tyskland satte mye inn på å stanse denne trafikken, med hundrevis av ubåter, bombefly, miner og krigsskip. Omlag 4 000 sjøfolk mistet livet og halvdelen av den norske flåten fra 1939 gikk tapt.

De norske skipene var ikke alene. Omlag 60 000 allierte sjøfolk mistet livet.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook