Hopp til hovedinnhold

Festspillene er i gang

Festspillene i Bergen åpner i dag. Hennes Majestet Dronning Sonja var til stede under åpningsseremonien - og kommer til Grieghallen i kveld, der åpningskonserten finner sted.

27.05.2015

Festspillene ble etablert i Bergen i 1953, noe som gjør dette til Norges eldste festival for musikk og teater. Den gangen sto det 22 arrangement på programmet. De senere årene har antallet vært ti ganger så høyt, og interessen vokser stadig. Festivalen kunne melde om publikumsrekord etter fullendt program i 2014, og forhåndssalget i år har satt ny rekord.

Åpningsseremoni

Dronning Sonja ankom Kong Olav V’s plass i formiddag til tonene av "Norge i Rødt, hvitt og blått". Statsminister Erna Solberg tok i mot Dronningen, sammen med fylkesmann Lars Sponheim og ordfører Trude Drevland. Dronningen fikk også vakre blomster av elleve år gamle Ask fra Hellen Skoles musikkorps.

Den store åpningsfesten på Torgallmenningen bød på smakebiter fra festspillprogrammet, taler og den tradisjonelle avsyngingen av "Nystemten". Tidligere biskop Gunnar Stålsett var årets festspilltaler, og på scenen sto dertil Ørjan Matre, Allegria, Trude Drevland, Chiku Ali Prosjekt, Jan Eggum, Erna Solberg, Tora Augenstad, Herbjørg Kråkevik, Jan Eggum, Ugress og Juni Dahr.

15 dager til ende

Festspillene ønsker å stå for energi og livsglede, være utforskende og uredd, men samtidig tilgjengelig og åpen. I løpet av de 15 festspilldagene skal det gjennomføres over 200 arrangement inne og ute i byrommet. I år er det laget veivisere til festspillprogrammet ved å gruppere arrangementene under Fornøyelser, Forbindelser og Forstyrrelser.

Festspillene i Bergen står under Hans Majestet Kong Haralds beskyttelse. Årets Festspilldirektør er Anders Beyer.                                                      

Lunsj i Håkonshallen

I Bergen har man nettopp gått bil bords i Håkonshallen, der Bergen kommune inviterer til lunsj i anledning festspillåpningen. Ordfører Trude Drevland er vert, og Dronningen er til stede sammen med blant annet statsminister Erna Solberg. Sjøforsvarets musikkorps står for det musikalske under måltidet, og Festspillenes styreleder, Åse Kleveland, vil holde tale.

Åpningskonsert i Grieghallen

I kveld vil Hennes Majestet være til stede under den store åpningskonserten i Grieghallen.    Åpningsforestillingen er «Porgy and Bess» av George Gershwin, i en kortversjon på 1 time og 15 minutter. Bergen Filharmoniske orkester spiller, og Andrew Litton er dirigent.

Etter forestillingen vil Dronningen få anledning til å hilse på flere av de involverte, blant annet kveldens dirigent, Andrew Litton, Bernt Bauge fra Bergen Filharmoniske orkester og solistene Janice Chandler Eteme (Bess), Gordon Hawking (Porgy), Karen Slack (Serena) og Howard Haskin (Sportn’ life).

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook