Hopp til hovedinnhold

Besøkte Volda og Ulsteinvik

H.K.H. Kronprinsen var tirsdag på skolebesøk i Volda og bedriftsbesøk til Ulstein Group i Ulsteinvik utenfor Ålesund.

02.06.2015

Kronprins Haakon fikk blant annet en omvisning på Ulstein Verft med konsernsjef Gunvor Ulstein og produksjonssjef Roar Riise. Kronprinsen fikk se skipet som er under produksjon i dokken – det største som noen sinne er bygget der. Island Venture konstrueres for undersjøisk arbeid på store havdyp. Utstyret om bord vil kunne jobbe på opp til 3 000 meters dyp og løfte 400 tonn.

Sist Kronprinsen var innom Ulstein Group var i 2001, den gangen som deltaker på et aspirantkurs i UD. Da stod dokkhallen under bygging, og kabelleggeren Normand Cutter lå til kai.

Den maritime klyngen på Møre

Ulstein Group inngår i den maritime klyngen på Møre som består av en rekke designselskaper, skipsverft, utstyrsleverandører og rederier. De sysselsetter over 21 000 personer, viser tall fra Møreforskning.

Det er en unik konsentrasjon av maritime bedrifter, samt spesialiserte forsknings- og utdanningsinstitusjoner. Under besøket fikk Kronprinsen en presentasjon av bedriften Metizoft som har nytt godt av den maritime klyngen i sitt arbeid med grønn programvare for næringen.

Ulstein Group

Ulstein har om lag 800 medarbeidere i sju land. Hovedkontoret ligger i Ulsteinvik på Sunnmøre. Ulsteingruppen leverer produkter og tjenester innen skipsdesign, skipsbygging og utstyrspakker til det internasjonale markedet for offshorefartøy. I 2006 leverte Ulstein det første fartøyet med det miljøvennlige skrogdesignet X-Bow. I dag er det produsert over 100 skip med denne typen baug. Designkonseptet X-Bow ble overført til akterstevnen med utviklingen av Ulstein X-Stern - et design Ulstein i dag mottok Nor-Shipping Award for i klassen for nyskapende skipsdesign. Det var Hans Majestet Kongen som overrakte prisen under på Nor-Shipping tidligere i dag.

Historien til Ulstein strekker seg tilbake til 1917 da Martin Ulstein etablerte selskapet. Ulstein eies i dag av barnebarna til Martin Ulstein, konsernsjef Gunvor Ulstein og visekonsernsjef Tore Ulstein.

Dignity Day i Volda

Tidligere i dag deltok Kronprinsen på Dignity Day på Volda videregående skole. Tøffe ungdommer fortalte sine verdighetshistorier om identitet, om å bli sett og verdsette andre.

Hensikten med det to timers skoleopplegget er å gjøre ungdommene bevisste på hva de kan gjøre for seg selv og andre. Kronprinsen ledet selv gruppearbeidet i et av klasserommene før 200 førsteklassinger og lærer møttes til historiefortelling i skolens nye festsal.

 

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook