Hopp til hovedinnhold

Årets kokk kåres i dag

Årets kokk kåres på Mathallen i Oslo i dag. H.K.H. Kronprinsen besøkte kandidatene, som har vært i full sving siden klokken 10.00.

13.10.2015

Det står om kulinarisk heder og ære i Mathallen i dag. I tillegg vil vinneren representere Norge i kokkenes eget verdensmesterskap - først under Bocuse d’Or Europe i Budapest i 2016, så i Bocuse d’Or i Lyon i januar 2017.

Kronprins Haakon besøkte Mathallen i formiddag. Der fikk han anledning til å hilse på de seks kandidatene og dommerpanelet som skal foreta den vanskelige avgjørelsen. Kronprinsen fikk også overvære kåringen av årets ganefryd.

Kvalifiserende ganefryd

I mars kvalifiserte kandidatene seg gjennom sine egne retter basert på norsk fenalår og skrei. Fenalåret lanseres for tiden for fullt på det europeiske markedet. Det er et langtidsmodnet, mindre saltet fenalår, med samme geografiske beskyttelsesmerking som parmaskinke, roquefort og champagne. Merkingen garanterer særpreg fra et bestemt geografisk område.

Kandidatenes innsats under kvalifiseringen hedres i dag med kåringen av den beste ganefrydretten basert på fenalår. En nærmere beskrivelse av kandidatenes retter er tilgjengelig via peker til høyre.

Dagens program

Kokkene startet arbeidet på kjøkkenstasjonene klokken 10.00. Den første fiskeretten er klar for dommernes ganer klokken 15.00, og bedømmingen av kjøttrettene starter klokken 16.00. Klokken 17.00 trekker dommerne seg tilbake for å fatte beslutningen.

Mathallen er åpen for alle som ønsker å heie fram deltakerne. Arne Hjeltnes og Lise Finckenhagen er konferansierer under arrangementet.

De seks kandidatene til Årets Kokk 2015 er Christian Andre Pettersen (Bodø), Jan-Erik Hauge (Bremanger), Adrian Løvold (Trondheim), Øyvind Bø Dalelv (Bodø), Christopher W. Davidsen (Stavanger) og Adam Bjerck (Bergen).

Den av dem som blir Norges kandidat til Bocuse d'Or har mye å leve opp til.

Mye å leve opp til

Den franske kokken Paul Bocuse etablerte det som skulle bli kokkenes VM i 1987. Bocuse d'Or avholdes i Lyon hvert annet år, og Norge har gode resultater. Både Bent Stiansen, Terje Ness, Charles Tjessem, Geir Skei og Ørjan Johannessen har tatt gull i Lyon. Lars Erik Underthun og Tom Victor Gausdal har sølv og Odd Ivar Solvold bronse.

Deres innsats har bidratt til å sette Norge på matkartet og inspirert den store interessen for matlaging og -kultur vi har sett de senere årene.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook