Hopp til hovedinnhold

Eldre ildsjeler på Slottet

For tredje år på rad har Kongeparet invitert eldre ildsjeler til "Afternoon Tea" på Det kongelige slott. Prinsesse Astrid, fru Ferner er også til stede for å ære ildsjelene.

15.10.2015

På denne måten ønsker Deres Majesteter Kongen og Dronningen å hedre innsatsen som gjøres av aktive eldre over hele landet. Skikken med "Afternoon Tea" ble opprinnelig innført på Slottet av Kong Haralds bestemor, den engelskfødte Dronning Maud. Da står sandwicher, scones og te på menyen.

Omvisning og minikonsert

Arrangementet holdes omkring runde bord i Store festsal - slottets ballsal. Før selskapet går til bords, får gjestene dessuten en omvisning på Det kongelige slott, der de får se Slottets viktigste saler og rom.

Under bordsettingen blir det en minikonsert med Åse Kleveland. I tillegg vil tre av deltakerne - Åshild Bjelland Kalleklev fra Hordaland, Asbjørn Hessen fra Troms og Rannveig Horntvedt fra Vestfold fortelle om arbeidet de er engasjert i.

Å være til nytte

Hans Majestet har flere ganger fortalt hvordan han og Dronningen møter mange eldre som gjør en stor frivillig innsats for sine lokalsamfunn. Dette er av uvurderlig verdi - for samfunnet, men også for den enkelte som gir av seg selv og sin tid på denne måten. 

- Livet består av mange ulike faser – som byr på sine egne gleder og utfordringer. Jeg tror vi alle har behov for å oppleve at det er bruk for oss og våre ressurser – uansett hvor i livet vi befinner oss, sier Kongen.

Av de rundt 70 gjestene på Slottet i ettermiddag er noen engasjert i idrett eller kultur, andre er aktive med politikk eller sosialt arbeid, mens andre igjen gjør en innsats innenfor lokalhistorie eller undervisning. Interessene favner bredt og nytten er stor for lokalsamfunnene som nyter godt av innsatsen.

Historien bak Afternoon Tea

Tradisjonen rundt Afternoon Tea har røtter helt tilbake til 1840. Det sies det var den syvende hertuginnen av Bedford som følte seg litt sulten da det fremdeles var lenge til kveldens middag. Hun fikk ideen om - i all hemmelighet - å få servert te, brød og smør – og en liten kake som dessert.

Til slutt ble hun oppdaget - og det viste seg at det var flere som kunne tenke seg et lite teselskap om ettermiddagen. Afternoon Tea ble etablert som en fin anledning for litt hygge, med god mat og lett konversasjon.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook