Hopp til hovedinnhold

Gjestebud på Slottet

I ettermiddag holder Deres Majesteter Kongen og Dronningen gjestebud. Det er representanter for ulike tros- og livssynssamfunn som er invitert til Slottet.

20.10.2015

På denne måten ønsker Kongeparet å bidra til dialog og større kunnskap om hverandres ulike tro og livssyn.

Troen på møtet mellom mennesker

Rett etter klokken 16.00 kunne Kong Harald ønske velkommen:

- Dronningen og jeg er opptatt av at vi i Norge skal leve godt sammen og se ulikhet som en ressurs. Vi tror på møter mellom mennesker. Vi tror at hvis vi åpner oss for hverandre, vil vi oppdage at likhetene er større enn forskjellene mellom oss. Vi tror at hvis vi blir kjent med hverandres kultur og religion, kan se det verdifulle andre har å bidra med.

- Gjennom alt dette kan vi lære å leve enda bedre sammen i det norske samfunn. For samfunnet vårt, det er ikke noe abstrakt. Det er alle menneskene som bor her. Det er oss.

Mat fra alles tradisjoner

Det legges til rette for gode samtaler rundt bordene under første delen av gjestebudet, der alle for muligheten til å smake på "de andres" mat - eller nyte av det de er vant med. Kokkene ved Det kongelige hoff har tilberedt et stort antall retter knyttet til de ulike samfunnenes høytidstradisjoner, og selvsagt tatt høyde for forskjellige retningslinjer for matlagingen i ulike kulturer.

Kokkene har også hentet inn hjelp fra egen organisasjon: En av Slottets ansatte med bakgrunn fra Pakistan hjalp til med deler av forberedelsene.

Quiz

Det blir også quiz ved bordene... Spørsmålene dreier seg om kjennskap til hverandres tro og tradisjon. Svarene kommer etterhvert, fra en "jury" bestående av en hindu, en humanetiker, en katolikk, en holist og en frikirkelig metodist.

Fellesskap og mangfold

Etter serveringen skifter fokuset til musikk og fortellinger. Hvilke verdier overfører vi til barna gjennom eventyrene vi forteller og sangene vi synger? I det store mangfoldet er det også mye som er felles.

Gjestene

Det er omlag 90 gjester på Slottet i dag. De er medlemmer i en av Samarbeidsrådet for Tros- og livssynssamfunns 14 medlemsorganisasjoner:

 1. Det norske baha'í-samfunnet
 2. Buddhistforbundet
 3. Den norske Kirke
 4. Gurduara Sri Nanak Dev Ji (sikher)
 5. Holistisk Forbund
 6. Human-Etisk Forbund
 7. Islamsk Råd Norge
 8. Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige (mormoner)
 9. Kristensamfunnet
 10. Det Mosaiske Trossamfund (jøder)
 11. Norges Kristne Råd
 12. Oslo Katolske Bispedømme
 13. Sanatan Mandir Sabh (hinduer)
 14. Norges Hindu Kultur Senter

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook