Hopp til hovedinnhold

Avsluttet i Amazonas

Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon avsluttet sitt offisielle besøk til Brasil i ettermiddag. Også i dag sto vernet av Amazonas på agendaen.

19.11.2015

Det brasilianske romforskningsinstituttet (INPE) har ansvaret for en omfattende satellittovervåking av Amazonas. Ved deres regionskontor registreres avskoging og andre endringer, og opplysningene de leverer er svært nøyaktige. Aktivitetene delfinansieres gjennom Amazonasfondet, der Norge er den største bidragsyteren. Kronprins Haakon besøkte instituttet i Belém i dag.

Overvåking og kontroll

Det er to hovedgrep i arbeidet med å stanse avskogingen i Amazonas: Overvåking og streng håndheving av regelverket. Ved romforskningsinstituttet fikk Kronprins Haakon se overvåkingen med egne øyne, og oppleve hvordan forskere og studenter tolker dataene. Han fikk også lære om samarbeidet mellom forskerne og miljøpolitiet IBAMA.

IBAMA bruker nær-sanntidsdata fra satellittene til å rykke ut og gripe inn mot miljøkriminalitet i regnskogen. Kronprinsen fikk høre dem fortelle om sin kamp mot ulovlig hogst og se dokumentasjon gjennom fotografier og konfiskerte materialer.

Ilha do Combú

Kronprins Haakon gikk om bord i elvebåten «Maria Vitória» for sitt siste besøk på programmet i Brasil: Naturreservatet Ilha do Combú. Reservatet er en øy på om lag 1500 hektar, med rundt 200 familier ribeirinhos - elvefolk - som lever av fiske og bærekraftig bruk av naturen omkring.

På veien ut fikk Kronprinsen en innføring om økosystemet i Amazonas og arbeidet som utføres av organisasjonen Peabiru. De arbeider med lokalsamfunn som lever i og av Amazonas og bistår dem i å finne bærekraftige måter å livnære seg på. Peabiru har engasjert seg på en rekke områder, som villbierøkt, økoturisme og konsekvenser av palmeolje og risplantasjer.

Hos Dona Nena

På Combú møtte Kronprins Haakon og følget hans Dona Nena som dyrker kakaobønner og lokal frukt av forskjellig slag. Det ble en innføring om det lokale biomangfoldet og bærekraftig matproduksjon. Dona Nena produserer kvalitetskakao for delikatesseforetningene, og viste hvordan den håndverkbaserte framstillingen foregår. 

Kronprins Haakon rundet av med et avsluttende møte med pressen, der han understreket den store viktigheten av innsatsen som gjøres i Amazonas. Brasil har levert svært gode resultater i arbeidet for å stanse avskogingen. Norges økonomiske bidrag for å redde regnskogen, som bare i Amazonas beløper seg til en milliard dollar over de siste årene, er vårt største bidrag i den internasjonale klimakampen.

 

 

Kronprins Haakon besøker naturreservatet Combú i Amazonas på den siste dagen av sitt offisielle besøk til Brasil. Produksjon: Caravela Filmes

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook