Hopp til hovedinnhold

Stor jubileumsfeiring

Flere tusen mennesker deltok i feiringen av Kongeparets 25-årsjubileum i dag. Hovedpersonene selv tok også del i aktivitetene på Slottsplassen. 

17.01.2016

Gudstjeneste i Slottskapellet sto først på programmet.

Gudstjeneste i Slottskapellet

Hennes Majestet Dronning Margrethe av Danmark og Deres Majesteter Kong Carl Gustaf og Dronning Silvia av Sverige var Kongeparets gjester under feiringen, og var til stede i Slottskapellet. Det var selvfølgelig også Kongefamilien og representanter for Det offisielle Norge.

Preses i den norske kirke, biskop Helga Haugland Byfuglien forrettet, med bistand fra studentprest Bjørn Eirik Bjerkreim-Bentzen. Sangere fra Oslo domkor ga tonefølge sammen med trompetist Ole Edvard Antonsen. Prinsesse Märtha Louise var en av de tre skriftleserne.

Vinteraktiviteter på Slottsplassen

Samtidig startet det store arrangementet på Slottsplassen med en mengde vinteraktiviteter for barn og unge. Det var Kongeparets eget ønske å feire dagen på denne måten, og Idrettsforbundet tok utfordringen. Det var anlagt både skiløyper, bakke for snowboard og hopp, is-sklie og områder for skilek. Det var også mulig å prøve seg som skiskytter med lasergevær.

Etter gudstjenesten kom også Kongefamilien ut på plassen - både for å møte noen av de flere tusen som hygget seg der ute og for selv å prøve aktivitetene. Hennes Majestet Dronningen spente på seg skiene, og både Dronning Sonja, Kronprinsparet og Prinsesse Ingrid Alexandra testet langrennsløypene i parken. 

Kronprinsfamilien prøvde seg både i is-sklien og med lasergevær.

Prinsen med OL-ilden

I februar starter Ungdoms-OL på Lillehammer. I dag ble fakkelen med OL-ilden til ungdomslekene ført over Slottsplassen. Det var Prins Sverre Magnus som hadde æren av å bære ilden, med bistand fra Bjørn Dæhlie, Tora Berger og Sajandan Rutthira, som nylig ble kåret til årets unge ildsjel under Idrettsgallaen på Lillehammer.

Kongeparet takket

I møte med pressen ute på plassen, benyttet Kongen anledningen til å takke Regjeringen, Idrettsforbundet og de mange frivillige for et fantastisk arrangement. 

Sceneshow og aktiviteter på Universitetsplassen

Parallelt med vinteraktivitetene på Slottsplassen var det sceneshow og storskjerm på Universitetsplassen. Det var stor aktivitet, både fra scenen og i de mange teltene som omkranset plassen. Her kunne barna både tegne og lage sine egne kroner - og kanskje slå seg ned for en eventyrstund i et av de andre teltene. Det var også vegg med bilde fra Slottets store festsal, så alle som ønsket kunne få tatt bilde av seg selv "i festsalen". 

Mange ønsket å skrive seg inn i den store jubileumsboken med hilsener til Kongeparet. Det var også stor oppslutning om postens eget jubileumspostkontor, der man kunne sende hilsener med eget stempel og frimerker utgitt til jubileet. I Spikersuppa kunne barna gå på skøyter, og det var matboder langs Karl Johan. 

Festforestilling i aulaen

Om ettermiddagen var det klart for andre del av Regjeringens gave: Festforestilling i Universitetets aula. Kongeparet og Kronprinsfamilien spaserte gjennom folkemengden fra Slottsplassen ned til aulaen, der statsminister Erna Solberg ønsket velkommen.

Forestillingen ble vist på NRK TV om kvelden. En rekke norske artister deltok og Espen Beranek Holm var konferansier sammen med Lena Kristin Ellingsen.Du finner et utvalg bilder fra feiringen i bildekarusellen til høyre. Mange flere finnes i fotoalbumet lenket opp nedenfor den.

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook