Hopp til hovedinnhold

På villakskonferanse i Alta

I dag har Hans Majestet Kong Harald deltatt på første dag av konferansen "Villaksen i nord - med et internasjonalt perspektiv" i Alta.

09.02.2016

Norske elver er hjem for over en tredjedel av verdens gjenværende bestand av nordatlantisk villaks. Konferansen fokuserer på villaksen som art og verdiskaper, samt utfordringene den står overfor. 

Kongen er som kjent en ivrig sportsfisker og har flere besøk til Alta og Altaelva bak seg.

Det beste beslutningsgrunnlaget

Sametingspresident Aili Keskitalo, fiskeriminister Per Sandberg og klimaminister Vidar Helgesen er blant de andre som deltar under arrangementet, sammen med flere av Norges fremste forskere og fagpersoner. 

Under dagene i Finnmark drøfter fagmiljøet hvordan forholdene kan legges til rette for både villaks og oppdrettslaks, hva politiske prioriteringer i nordområdene har å si for laksens levevilkår og hva som er myndighetens planer for framtiden. 

Målet er et solid, kunnskapsbasert grunnlag for beslutninger.

Ishotellet Sorrisniva Igloo

Dagen før villakskonferansen besøkte Kongen også Sorrisniva Igloo, kjent som Norges største og verdens nordligste ishotell. Navnet Sorrisniva er hentet fra fiskeplassen rett utenfor. Det er av finsk opprinnelse og betyr brusende strøm

Ishotellet er bygget av 6000 kubikkmeter snø og 250 tonn is og innetemperaturen ligger på mellom minus 4 og minus 7 grader celsius. Hver vår smelter hotellet - og hver vinter bygges det opp igjen med forskjellig tema for isskulpturene. Kongen ble vist rundt av Knut Saxe Kjeldsberg, som har laget isskulpturene i hotellet. 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook