Hopp til hovedinnhold

Prinsessen tente OL-ilden

I kveld ble historiens andre vinterolympiske ungdomsleker åpnet på Lillehammer. Ilden ble tent av Hennes Kongelige Høyhet Prinsesse Ingrid Alexandra.

12.02.2016

Hans Majestet Kongen stod for den offisielle åpningen i kveld, og både Kongeparet og Kronsprinsfamilien var til stede i Lysgårdsbakkene sammen med 13 000 publikummere.  I løpet av de neste ti dagene vil 1100 unge utøvere mellom 15 og 18 år konkurrere i ulike 70 øvelser fordelt på 15 olympiske vinterdisipliner. Årets ungdoms-OL er det fjerde i rekken og det er andre gang vinter-OL for ungdom blir holdt. De første fant sted i Innsbruck i Østerrike, og hadde over 1000 deltakere.

OL-ilden har reist gjennom hele Norge frem mot åpningen i kveld. Ilden ble tent på samme fakkel som for 22 år siden, den gang stod Kronprins Haakon stod for tenningen. 

Stor åpningsseremoni

- "Jeg erklærer herved de andre olympiske vinterleker for ungdom i Lillehammer for åpnet." Kong Haralds ord ble etterfugt av fyrverkeri før det olympiske flagget ble båret inn på stadion. Det var medaljører fra OL på Lillehammer i 1994 som bar flagget inn - og ga det over til seks unge talenter fra ulike idrettsgrener.

Med hånden på flagget avla Sandra Alise Lyngstad eden på vegne av alle trenerne, Thomas Pettersen på vegne av alle dommere og funksjonærer, og Maia Ramsfjell fra Norges curlinglag avla eden på vegne av alle utøvere. Deretter gikk flagget til topps.

Etter kulturinnslag med fokus på idrettsglede, inspirasjon og mestring (og der Oddvar Brå igjen brakk staven), var tiden kommet for tenningen av OL-ilden. 

Det var skidronningen Marit Bjørgen som brakte fakkelen den siste etappen. Prinsesse Ingrid Alexandra brakte fakkelen opp trappen til den store OL-fakkelen og tente ilden for Ungdoms-OL 2016. 

Satte første sten

Allerede tidligere i dag startet vinterlekenes første øvelse i curlinghallen. Der var Kronprins Haakon og hans familie på plass for å følge åpningen. Kronprinsen satte også den første stenen i curlingøvelsene, med hjelp fra Pål Trulsen, Thomas Ulsrud og kulturminister Linda Helleland.

Kongen mottok utmerkelse

Under en mottakelse i ettermiddag ble Kong Harald overrakt en hedersutmerkelse av IOC-president Thomas Bach. Medaljen er designet av IOC-grunnlegger Pierre de Coubertin og går til statsoverhoder som har et spesielt godt forhold til internasjonal idrett. Utmerkelsen, som ble lagt på is en tid etter de Coubertins død i 1937, ble relansert i 2014. 

 

 

 

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook