Hopp til hovedinnhold

Avsluttet i Narvik

Statsbesøket fra Polen ble avsluttet på Håkvik gravlund i kveld. H.M. Kongen og det polske presidentparet æret de polske soldatene som falt i Norge under andre verdenskrig.

25.05.2016

Forsvarssamarbeidet mellom Polen og Norge er et viktig element under statsbesøket, og i formiddag besøkte Hans Majestet Kong Harald og Hans Eksellense President Andrzej Duda Forsvarets operative hovedkvarter i fjellanlegget på Reitan utenfor Bodø. Avdelingen har ansvaret for planlegging og utføring av norske militæroperasjoner i inn- og utland.

Kampen om Narvik

Narvik ble erobret av tyske tropper om morgenen 9. april 1940. Målet var kontroll med jernmalmen som ble skipet ut her fra gruvene i Kiruna – en viktig ressurs for tysk våpenindustri. Norges 6. divisjon tok opp kampen, og etter hvert fikk de støtte fra den britiske marinen og tropper fra Frankrike og Polen. 

Polen var blitt invadert av Nazi-Tyskland i september 1939, og 5 000 soldater fra den polske eksilbrigaden kjempet tappert sammen med britiske, franske og norske soldater ved Narvik. Den 28. mai klarte de allierte å gjenerobre byen. Dette var Nazi-Tysklands første store nederlag.

Æret de polske falne

Kong Harald pekte på den polske innsatsen i talen sin mandag kveld:

 - Under annen verdenskrig kom modige polakker til støtte og hjelp. I mai 1940 deltok den polske Podhale-brigaden sammen med norske, britiske og franske styrker i det dramatiske slaget om Narvik. To av de polske marinefartøyene ble senket under kamphandlingene, og 97 polske soldater mistet livet. Podhale-brigaden mottok «Den norske snoren», en skuldersnor i Norges nasjonalfarger, av Kong Haakon VII som takk for deres innsats. Så vidt meg bekjent bæres fremdeles denne snoren av dagens Podhale-brigade.

I kveld tok Kong Harald, President Duda og fru Agata Kornhauser-Duda del i en minnemarkering på Håkvik Gravlund i Narvik. Gravlunden rommer minnesmerker over folk og nasjoners innsats under krigen. Monumentet over de polske falne ble bekranset i kveld.

 


Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook