Hopp til hovedinnhold

Ny scene på Oscarshall

En entusiastisk Stortingspresident viste fram den nye utescenen på Oscarshall for pressen i dag. Dette er Stortingets gave til Kongeparets 25-årsjubileum. Overrekkelsen finner sted 7. juni.

03.06.2016

Lystslottet Oscarshall på Bygdøy utenfor Oslo sto ferdig i 1852. Det ble bygget av Kong Oscar I og Dronning Joséphine for å støtte og fremme norsk kunst og norsk kunsthåndverk. I dag er lystslottet åpent for publikum i sommermånedene, og brukes også tidvis som scene, for eksempel i forbindelse med Oslo Kammermusikkfestival.

Oscarshall har vært eid av staten siden 1863 og disponeres av Kongehuset.

En ny intimscene

Stortingets gave på to millioner kroner ble overrakt av første visepresident Marit Nybakk ved jubileumsfeiringen i januar. Pengene skulle benyttes til å etablere en utescene, og oppgradere den såkalte Kavalérboligen ved Oscarshall med nødvendige fasiliteter for artister og publikum.

I dag kunne Stortingspresidenten vise fram resultatet.

- Stortingets gave reflekterer både viljen og interessen vårt kongepar har stått for ved for eksempel å åpne Slottet for publikum, og deres interesse og innsats for norsk kunst og kulturliv.  Gaven er i tråd med det opprinnelige formålet med Oscarshall: Å støtte opp om norsk kunst og kultur, og å gjøre området tilgjengelig for folket. Nå håper vi at scenen blir mye brukt i tiden som kommer, sier stortingspresident Olemic Thommessen.

Åpningsforestilling

Den formelle overrekkelsen av den nye intimscenen finner sted om ettermiddagen 7. juni, med taler av Hans Majestet Kongen og Stortingspresidenten og kunstneriske innslag. Stortingets presidentskap og mange av de inviterte gjestene vil ankomme Oscarshall sjøveien, slik gjester tradisjonelt ankom sommerslottet.

Senere på kvelden er det duket for den aller første forestillingen ved Kavalérboligen: Det er Juni Dahr med forestillingen Edvard Munch - med hans egne ord. Sammen med jazzmusikerne Tore Brunborg (saksofon), Håkon Thelin (bass) og Jarle Vespestad (trommer) formidler Dahr Munchs egne ord som innfallsvinkel til innsikt i kunsternens liv og arbeid.

Forestillingen går klokken 19.00 både 7. og 8. juni. Billetter er tilgjengelige via Billettservice, og et eventuelt restopplag selges ved inngangen.

 

 

Stortingspresident Olemic Thommesen og skuespiller Juni Dahr presenterer Stortingets gave til Kongeparet: Etablering av en scene og øvrige fasiliteter ved kavalerbygningen på Oscarshall. Redigerer: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook