Hopp til hovedinnhold

Feiret Grimstads 200 år

Deres Kongelige Høyheter Kronprinsen og Kronprinsessen var i Grimstad for å markere byens 200-års jubileum i dag. Store deler av besøket var viet fremtidens og mulighetenes Grimstad.

06.06.2016

Kronprinsparets besøk ble derfor innledet ved Universitetet i Agders klinikklaboratorium for Helsefag, der Kronprinsparet fikk en demonstrasjon av alarmsituasjon med påfølgende ”behandling” av en helserobot der to sykepleierstudenter demonstrerte behandling av «pasienten». Det var Kronprinsesse Mette-Marit som åpnet forskningssenteret Grimstad Campus for seks år siden.

Etter universitetet fortsatte Kronprinsen og Kronprinsessen til Frivolltun Bo- og omsorgssenter – der man har tatt i bruk ny teknologi i behandlingen av senterets beboere.

- I det hele tatt er det mye som handler om omsorg i denne vakre sørlandsbyen vi i dag markerer 200-årsjubileet til, bemerket Kronprins Haakon i talen sin i dag: - Omsorg for eldre. Omsorg for hverdagstryggheten til alle dere som bor her – som kunstverket Ruten skal være en påminnelse om. Og omsorg for nye innflyttere fra andre land.

Grimstad har nemlig nylig fått IMDis bosetningspris for sin store innsats med å bosette flyktninger.

Eldre enn sine 200 år

Byens ordfører, Kjetil Glimsdal, inviterte på lunsj i byens Sjøfartsmuseum. Grimstad har i alle år vært sterkt knyttet til sjøen – på lik linje med de øvrige byene i Aust-Agder. Som by er Grimstad 200 år, men stedet Grimstad er nevnt allerede på 1500- tallet. Det vokste fram som et strandsted, bebodd av fiskere og sjøfolk.

Etter lunsj plantet Kronprinsparet et magnoliatre ved byens Ibsenmuseum. Henrik Ibsen kom til sørlandsbyen som 15-åring for å gå i apotekerlære.

Avduket installasjon

Jubileumsbesøket ble avsluttet med en byvandring i sentrum med den gamle trehusbebyggelsen – der Kronprinsparet avduket kunstneren Ruben Östlunds installasjon ”Rutan”. Avdukingen rundet av Kronprins Haakons tale til jubileumsbyen:

- Nå hørte vi nettopp Ruben Östlund snakke om kunstverket Ruten som minner oss om hva slags samfunn vi egentlig ønsker oss: Et samfunn der alle kan føle seg trygge, der alle blir behandlet med verdighet – og hvor vi bryr oss når vi ser at noen trenger hjelp.

Det er et fint ønske å gå inn i byens 201. år med. Og noe hver enkelt som bor her kan bidra til å oppfylle. Gratulerer med dagen – alle sammen!

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook