Hopp til hovedinnhold

Overrakte Holbergprisen

I dag delte H.K.H. Kronprinsen ut Holbergprisen 2016 til litteraturviter og Shakespeare-ekspert Stephen Greenblatt. Seremonien fant sted på Universitetet i Bergen.

08.06.2016

Stephen Greenblatt er en amerikansk litteraturviter og professor ved Harvard University. Han får prisen for banebrytende arbeid innen Shakespeare- og renessanseforskning og for hans innflytelse innen humaniora de siste førti år. Selv har han gitt ut tolv bøker og en lang rekke artikler.

Blant de fremste på Shakespeare

Greenblatt regnes som en de fremste ekspertene på William Shakespeare og renessanselitteratur. Hans Shakespeare-biografi «Will in the World: How Shakespeare Became Shakespeare» fra 2004 er hans mest leste bok, oversatt til 16 språk. I juryens begrunnelse heter det at Greenblatt "har åpnet opp for nye måter å forstå Shakespeare og renessansen på".

Han er kjent for å være en av dem som skapte begrepet "nyhistorisme" innen litteraturvitenskap på 1980-tallet, en retning som har som mål å forstå litteraturen gjennom dens samfunnsmessige og kulturelle kontekst. Greenblatt har også mottatt en rekke priser og utmerkelser, blant annet National Book Award i 2011 og Pulitzer-prisen i 2012 – begge for boka "The Swerve: How the World Became Modern".

Holbergprisen

Holbergs internasjonale minnepris, bedre kjent som Holbergprisen, bærer navnet til den norsk-danske forfatteren Ludvig Holberg. Den har som formål å øke den sosiale bevisstheten om ånds- og sosialvitenskapenes betydning. Holbergprisen ble opprettet av Stortinget og administreres av Universitetet i Bergen på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet. Vinneren får 4,5 millioner kroner.

Nils Klim-prisen til svensk talent

Nils Klim-prisen ble også delt ut i Bergen. Denne prisen går til en nordisk forsker under 35 år, for fremragende bidrag innenfor humaniora, samfunnsvitenskap, juss og/eller teologi. Årets vinner er den svenske rettsforskeren Sanja Bogojević. Hun vinner på bakgrunn av sin forskning på EU, miljølovgivning og handelen med utslipp. Forskningen resulterte i boka "Emissions Trading Schemes: Markets, States and Law" fra 2013.

Nils Klim-prisen er kalt opp etter hovedpersonen i Ludvig Holbergs eneste roman, «Nils Klims reise til den underjordiske verden». Vinneren mottar 250.000 kroner.

 

 

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook