Hopp til hovedinnhold

Sommerinspeksjon av Garden

I dag var H.M. Kong Harald på besøk til Huseby leir for sin årlige inspeksjon av Hans Majestet Kongens Garde. H.K.H. Kronprinsen var også til stede.

10.06.2016

Inspeksjonen finner vanligvis sted i juni eller juli hvert år. Hundrevis av gardister stod oppstilt da Kongen og Kronprinsen ankom Huseby. Kongen innledet inspeksjonen med hilsenen «God dag, gardister!» og fikk «God dag, Herre Konge!» til svar.

Huseby leir ligger vest i Oslo kommune og er hovedkvarteret for Garden.

- Garden har væpnet vakthold rundt de kongelige residensene og er på beredskap for hovedstaden hver dag, hele året. Det spesielle med Garden er at vi kombinerer et operativt oppdrag med paradeuniform og eksersis med høyt presisjonsnivå, forteller oberstløytnant Jan Frederik Geiner, sjef for Garden, før inspeksjonen.

Heder

To av gardistene fikk spesiell heder under seansen. Kongen delte ut "Kongens ur" til årets beste gardist, som har utmerket seg innen feltdisipliner, vakt og holdninger. Utmerkelsen i år gikk til Orhan Sanlioglu i patrulje – og skarpskyttertroppen.

Gardens æresbevisning, som er en sabel, deles ut som en utmerkelse på usedvanlig godt lederskap. Sabelen ble gitt til løytnant Cecilia Frølandshagen, troppsjef tropp 1 på Gardeskolen, og den første kvinnen som mottar denne utmerkelsen. Frølandshagen har jobbet i Garden hele sin karriere. 

Opplev Garden

Gardens hovedvaktskifte foran Slottet finner sted daglig klokken 13.30 - et poplært innslag blant turistene på Slottsplassen. Om sommeren er vaktskiftet også ofte utvidet med musikk i form av vaktparade, og enkelte ganger også med drilloppvisning. Datoene for vaktparader framkommer på Forsvarets egne sider.

I sommer blir Garden også å møte i Slottsparken, der de inviterer til flere aktivitetsdager i anledning Kongeparets 25-årsjubileum. 

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook